Som drift- och fastighetstekniker har du en nyckelroll med ansvar för den dagliga tillsynen av fastigheters tekniska system i fråga om drift, underhåll och skötsel.
Du träffar mycket människor i arbetet och bör därför skapa goda relationer med fastighetsägare, hyresgäster och arbetskamrater. Du kommer också att samarbeta med underentreprenörer och hantverkare. Att ansvara för driften av en fastighet innebär också att komma med förslag på förbättringar inom de olika tekniska systemen såsom värme, ventilation, vatten, belysning, hissar, passage och avlopp. Arbetet är ett fritt jobb under ansvar där du jobbar såväl praktiskt som teoretiskt och med stora möjligheter att själv planera och styra ditt arbete.
Jobbmöjligheter
I branschen är efterfrågan hög på ny kompetens inom bland annat digitalisering, energioptimering och fastighetsautomation. Rekrytering av nya medarbetare i fastighetsbranschen är stor tack vare den snabba teknikutvecklingen och på grund av de stora pensionsavgångarna.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är på heltid och du behöver vara tillgänglig under dagtid. Det är totalt sex fysiska träffar under utbildningens 1,5 år. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.
LIA – Vägen till ditt nya jobb!
En viktig del av utbildningstiden är LIA – Lärande i Arbete. Under din LIA-period är du ute på en arbetsplats och får testa på yrkesrollen samt lära känna branschen. LIA-perioden ger dig unika möjligheter som kan leda till en anställning efter utbildningens slut.
här kan du läsa mer om branschen och dess yrkesroller.
Titta även på H2M:s film om att arbeta som fastighetstekniker här
Har du frågor om utbildningen? Kontakta fastighet.yh@ya.se
Har du frågor antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se
Kursen ger dig kunskap om den ekonomiska driften av en fastighet, och vilka faktorer som påverkar driftsekonomin. Du lär dig att analysera driftrapporter samt upprätta kostnads- och investeringskalkyler. Kursen ger också insikt i avtalsrätt och juridiken vid upphandling av varor och entreprenadstjänster.
Kursen ger dig specialiserade kunskaper inom byggnadskonstruktioner och byggnadstekniker med fokus på fukt och fuktvandring. Du lär dig att göra bedömning av olika omständigheter i och omkring fastigheter som riskerar att ge fuktskador, göra enklare beräkningar av energiförluster och fuktberäkningar samt kunna föreslå förebyggande åtgärder.
Kursen ger dig avancerade kunskaper och färdigheter för att kunna sköta drift och underhåll av tekniska installationer ur ett energi- och hållbarhetsperspektiv. Du lär dig också hur du utför felsökning samt att förstå och använda dig av ritningar, manualer, driftscheman, specialinstrument och mycket mer. Efter kursen kommer du ha kompetensen att göra översyn, planera underhåll och felsöka fastighetstekniska system, samt avgöra och föreslå systemspecifika energibesparande åtgärder.
Kursen ger dig fördjupad kunskap i byggnaders elsystem, hur man på ett säkert och hållbart sätt underhåller elsystem och elektriska installationer. Vi går igenom hur man hanterar beställarfrågor och felanmälningar avseende eltekniska system. Du kommer att kunna mäta och utföra eltekniska beräkningar inom fastigheten samt att använda relevant dokumentation.
Under kursen lär du dig om energieffektivisering i praktiken genom att få förståelse för sammanhang mellan värme, kyla, ventilation och de digitala system som finns i fastigheter. Kursen behandlar också hållbarhetsmål och hur fastighetsdrift kan optimeras för minskad miljöpåverkan. Du får också lära dig att göra en energieffektiviseringsanalys och åtgärdsplaner med syfte att optimera fastighetsdriften ur ett energi- och miljöhållbart sätt.
Under kursen går vi igenom olika styr- och reglersystem, drift av systemen, verktyg för felsökning och identifiering av störningar och åtgärder. Du lär dig att självständigt kunna ansvara för energieffektiviserande drift, underhåll samt justering och intrimning av olika fastigheters styr- och reglerutrustning.
Kursen ger dig specialiserad tekniska kunskaper och färdigheter i fastighetstekniska system, såsom värme, kyla, ventilation och sanitet. Du lär dig om hur de olika fastighetssystemen samverkar och påverkar inomhusklimatet. Kursen ger kompetens i att analysera och utvärdera funktion och konstruktion av tekniska installationer i en byggnad med hänsyn till energieffektivitet och hållbarhet.
Under kursen går vi igenom vilka lagar och föreskrifter som reglerar kontroller i ett fastighetsbestånd. Du får också lära dig att ansvara för olika former av egenkontroller och välja relevant metod för detta.
Kursen ger dig specialiserad kunskap inom kyl- och värmepumpsteknik. Vi går igenom hur du på ett energismart sätt sköter drift och underhåll av kyl- och värmetekniska installationer. Efter kursen har du kompetens i att bedöma energibesparingspotentialer och lönsamhet vid åtgärder vad gäller minskning av kylbehovet i en fastighet.
Under kursen får du förståelse för socialt ansvarstagande kring fastighetsbranschen samt inblick i den sociala kompetens som krävs för att bemöta kunder och hantera kulturella skillnader. Du får verktyg för att bemöta kunder och intressenter i olika fastighetsrelaterade sammanhang.
Kursen ger avancerade kunskaper och färdigheter om ventilation, luftbehandling, drift och skötsel av ventilationsaggregat samt en god inomhusmiljö. Vidare får du kunskaper i vad som krävs gällande systematiskt brandskyddsarbete. Kursen ger specialiserad teknisk kompetens för att självständigt kunna sköta drift och underhåll av ventilation i en byggnad.
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i en av följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Praktisk ellära, 100 p
LÄS PREPARANDUTBILDNING “PRAKTISK ELLÄRA”
Eller
- Teknik 1, 150 p
LÄS PREPARANDUTBILDNING “TEKNIK 1”
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Saknar du behörighet?
Att bli behörig med reell kompetens:
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.
Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat.
Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.
Så här fungerar distansstudier!
Att studera på en av våra samhällsbyggnadsutbildningar ger dig stora möjligheter. Undervisningen och handledningen sker på distans och du väljer själv var du vill studera. Varje utbildning har också ett antal fysiska träffar knutna till en specifik ort, på vissa utbildningar till flera orter. De fysiska träffarna är oftast två dagar. Vid dessa tillfällen kan du få möjlighet att träffa representanter från branschen, göra studiebesök på relevanta arbetsplatser, delta i grupparbeten samt genomföra praktiska moment. I vissa fall kan också examinationer genomföras.
Undervisningen är på heltid vilket innebär att du förväntas lägga ned 40 timmars studietid per vecka. Lärandet och kommunikationen sker online på fasta tider. De flesta utbildningarna har varje vecka 5-8 schemalagda undervisningstimmar samt utöver det handledningstid. Övrig tid är det grupparbeten, som också genomförs på dagtid, samt egenstudier. Vår metodik går ut på att du inför varje seminarium förbereder dig genom att ta del av material (text eller film), för att sedan analysera och diskutera innehållet med utbildaren och klassen. Undervisningsmetodiken förutsätter att du närvarar vid träffarna. Vi förväntar oss att du är tillgänglig för undervisning varje dag.
Varje utbildning har en utbildningsledare som sköter den kort- och långsiktiga planeringen av utbildningen. Utbildningsledaren kallar regelbundet till möten och informationsträffar vid vilka du behöver delta, även dessa sker dagtid.
Studieformen innebär frihet men också stort ansvar. Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera. Eftersom undervisningen sker heltid och på dagtid är det svårt att förena studier med arbete.
Ditt klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset). Vissa utbildningar med specifika dataprogram kräver en särskild prestanda. Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.
Lärande i arbete (LIA)
LIA (Lärande i arbete) eller praktik, är den kanske viktigaste och roligaste kursen på utbildningen. Här får du möjlighet att på en arbetsplats omsätta det du lärt dig i praktiken. Du söker främst själv din LIA-plats, men vi stöttar med tips och coachning. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss. LIA kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA:n genomförs fysiskt på en arbetsplats och på heltid. Under pandemin har det även förekommit distanslösningar för LIA.