Mina studier

YH-utbildningar på distans

Distansstudier/nätbaserad utbildning innebär att du kan välja varifrån du vill studera, från hemmet, lärcentrum eller liknande. Du kommer att åka på några fysiska träffar på studieorten för att däremellan studera nätbaserat. Du ingår i en studiegrupp och har nära dialog med andra studerande och utbildare. Föreläsningar och seminarium sker på dagtid samt möjlighet till extra stöd via “drop in-tider” med utbildare.

75 Utbildningar

Sortera efter:

Öppen för sen ansökan

Program YH

Uppsala | Start 14 augusti 2023 - öppen för sen ansökan

Specialistundersköterska neuropsykiatrikompetens

Öppen för sen ansökan

Program YH

Sundsvall | Start 21 augusti 2023

Elnätsspecialist inom reläskydd

Öppen för sen ansökan

Program YH

Göteborg | Start 28 augusti 2023

Betongingenjör

Öppen för sen ansökan

Program YH

Växjö | Start 21 augusti 2023

Träbyggnadsprojektör hållbart byggande

Öppen för sen ansökan

Program YH

Göteborg | Start 22 augusti 2023

Fastighetsingenjör

Öppen för sen ansökan

Program YH

Norrköping | Start 21 augusti 2023

Anläggningsingenjör hållbart byggande

Öppen för sen ansökan

Kurspaket YH

Distans | Start 4 september 2023

Social Media Management för att synliggöra hållbar besöksnäring

Öppen för sen ansökan

Kurspaket YH

Distans | Start 18 september 2023

Smarta byggnader – Fastighetsautomation

Öppen för sen ansökan

Kurspaket YH

Distans | Start 16 oktober 2023

Embedded Systems Security

Öppen för sen ansökan

Program YH

Gotland/Strängnäs | Start september 2023

Gastronomiledare – framtidens mat och protein

Öppen för sen ansökan

Program YH

Växjö | Start 21 augusti 2023

Hållbarhetsstrateg bygg

Öppen för sen ansökan

Program YH

Trollhättan | Start 21 augusti 2023

Electric Powertrain Engineering

Öppen för sen ansökan

Program YH

Helsingborg | Start 14 augusti 2023

Elingenjör – Fastighet, industri och järnväg

Öppen för sen ansökan

Program YH

Sollentuna/Västerås | Start 21 augusti 2023

Byggnadsingenjör Energi och ROT

Öppen för sen ansökan

Program YH

Järfälla | Utbildningsstart 14 augusti 2023

Tekniker i hållbara verkstadsmiljöer
Föregående1235

Distansutbildningar på yrkeshögskola

Majoriteten av de YH-utbildningar som YrkesAkademin tillhandahåller går att plugga på distans. De är knutna till en ort dit du behöver ta dig en eller ett par gånger per termin för fysiska träffar. Däremellan kan du välja om du vill plugga från soffan, lantstället eller kanske utomlands.

Uppläggen på våra distansutbildningar ser olika ut – några ges på helfart och några på halvfart. Halvfart kan vara ett bra alternativ för dig som redan har en sysselsättning i form av jobb eller andra studier.

Hur fungerar distansstudier?

Många yrkeshögskoleutbildningar ges på distans vilket skapar möjligheter för dig som inte vill eller kan flytta för att studera. Att studera på distans är en friare läroform men kräver också disciplin och struktur.

Kursstarterna är precis som vid studier som kräver fysisk närvaro förlagda till vår- eller hösttermin. På de allra flesta utbildningar ingår några fysiska träffar under terminens gång och då kan man behöva vara bort ett par dagar. Kommunikation med lärare och övriga kursdeltagare sker online så en dator med stabil internetuppkoppling är bra att ha.

Det ställs samma krav på studenter vid distansutbildningar som vid utbildningar som kräver fysisk närvaro. Examensnivån är densamma – en yrkesutbildning på distans väger lika tungt som en yrkeshögskoleutbildning som genomförts på plats.

Tips kring att plugga på distans

Att plugga på distans innebär frihet under ansvar. Du kan vara flexibel och lägga upp dina dagar efter vad som passar dig men det är också viktigt att kunna planera sin tid för att slippa stress. Distansstudier passar dig som gillar flexibilitet och frihet under ansvar. Då många av dina kurskamrater kommer vara utspridda på olika platser sker merparten av er kommunikation på nätet.

För att fullfölja en utbildning på distans krävs att du har god självdisciplin. Att planera sin tid är viktigt för att kunna möta deadlines och få en jämn arbetsbelastning under kursens olika moment.

Ett tips för att hålla motivationen uppe är att omge sig med likasinnade – kanske har du en kompis som också pluggar så att ni kan sitta tillsammans på café? Att byta sin vanliga studiemiljö och ibland ta sig utanför hemmets väggar kan göra under för motivationen! Många bibliotek erbjuder tysta salar där du kan sitta och plugga utan kostnad.

Studera en YH-utbildning

 

Genom att plugga en utbildning på Yrkeshögskola kan komma ut snabbare på arbetsmarknaden. Vi erbjuder endast utbildningar som har ett tydligt behov av utbildad arbetskraft. Utbildningarna är oftast mellan ett till två år långa. Längden på utbildningen anges alltid i YH-poäng och fungerar annorlunda från poängsystemet på högskole/universitetsutbildningar. Ett år på en yrkeshögskola ger 200 YH-poäng medan samma längd på ett universitet ger 60 högskolepoäng. Du måste ha läst minst 200 poäng för att få en examen inom Yrkeshögskolan.

 

För att bredda dina jobbmöjligheter är det viktigt att i ett tidigt skede börja knyta kontakter i arbetslivet. Därför erbjuder vi möjligheten till LIA i kombination med den teoretiska utbildningen. Det gör att du får chansen att testa på det teoretiska i skarpt läge hos din praktikplats. Praktiken gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden eftersom du redan innan examen kommer ha erfarenhet av arbetslivet.

 

Yrkeshögskoleutbildningar hos YrkesAkademin

Här kan du läsa mer om YrkesAkademins YH-utbildningar och hur det är att studera på en Yrkeshögskola.

Om Yrkeshögskola

Läs mer om vad yrkeshögskolan innebär 1 av 3
Så här fungerar Yrkeshögskola

Yrkeshögskole­utbildningar

Vad är en yrkeshögskoleutbildning?

Yrkeshögskoleutbildningar är korta nischade utbildningar som skapas tillsammans med företag i branschen för att möta en yrkesroll som det är brist på. LÄS MER HÄR

Hur ansöker jag till en yrkeshögskole­utbildning?

Du ansöker till en yrkeshögskoleutbildning genom att klicka på ansökningsknappen på respektive utbildningssida. Därefter skapar du ett konto på yh-antagning och skickar in de uppgifter som efterfrågas. LÄS MER HÄR

Vad är LIA?

LIA betyder praktik och står för ”Lärande i arbete”. En fjärdedel av utbildningstiden är du på en arbetsplats där får du praktisera det du lärt dig, samtidigt som arbetsgivaren lär känna dig. Det ger dig stora chanser för att den sista LIA-perioden kan leda till en anställning. LÄS MER HÄR

Kostar det pengar att studera en YH-utbildning?

Nej, du behöver inte betala för att studera på YrkesAkademins YH-utbildningar. Alla utbildningar är helt gratis och dessutom CSN-berättigade. Läs mer om CSN här

Vad är skillnaden på en yrkeshögskola och en högskola?

Den främsta skillnaden på en yrkeshögskola och en högskola eller universitet att YH-utbildningar är mer praktiska samt ger en tätare koppling till arbetslivet. Efter avslutade studier på en högskola blir du given kandidat-eller master-/magisterexamen. På en yrkeshögskola får du ett annat typ av examensbevis som oftast är mer nischat mot en specifik arbetsroll.

Läs mer om skillnaden här