Diagnostekniker är ett yrke som ställer höga krav på teknisk kompetens och förmåga att lösa problem. Som diagnostekniker arbetar du med att utföra avancerade diagnoser och åtgärder i gas-, el-, hybrid- och dieselfordon.
Du använder olika typer av diagnosverktyg och får praktisk kunskap av felsökning av fordons elektroniska system. Behovet av diagnostekniker ökar kraftigt och yrkesrollen är eftertraktad på arbetsmarknaden. Företagen i motorbranschen anser idag att de har svårt att anställa kompetent personal. Enligt senaste barometern beräknas ett anställningsbehov på cirka 6400 personer runt om i landet.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är på deltid och du behöver kunna delta i schemalagda träffar dagtid. Utbildningen innehåller fem fysiska träffar som kan förläggas till andra orter än utbildningsorterna Umeå och Örebro. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.
Har du frågor om utbildningen? Kontakta henrik.vestman@ya.se
Har du frågor om antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se
I utbildningen ingår följande kurser:
- Affärsmannaskap och kundmottagande, 20 YH-poäng
- Alternativa drivsystem och komponentkompetens, 20 YH-poäng
- Lärande i arbete 1 (LIA) – Arbetsmiljö och kundmottagning, 20 YH-poäng
- Diagnoskompetens – Diesel, 30 YH-poäng
- Diagnoskompetens – Nya drivmedel, 30 YH-poäng
- Drivsystem och komponentkompetens – Diesel, 25 YH-poäng
- Examensarbete – Diagnoskompetens, 15 YH-poäng
- Handhavande av informationsportaler, 15 YH-poäng
- Lärande i arbete 2 (LIA) – Informationsportaler, diagnosverktyg och reparationsåtgärder, 35 YH-poäng
Totalt: 210 YH-poäng
Saknar du behörigheter?
För utbildningen kan du gå en så kallad BFU (Behörighetsgivande förutbildning) som ger dig möjlighet att söka utbildningen. Vill du veta mer om vad det innebär eller har du några funderingar kring dina behörigheter? Hör av dig till Sara på sara.andersson@ya.se eller 070-9440331.
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Fordons- och transportprogrammet
- Reparation av personbilar och lättare transportfordon, 300p
- Motor och kraftöverföring, 300p
Saknar du behörighet?
Att bli behörig med reell kompetens:
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.
Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat.
Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.
Så här fungerar distansstudier!
Att studera en utbildning på distans ger dig frihet att själv välja var du vill studera och till stor del också när du vill studera. Lärandet och kommunikationen sker online, men också genom ett antal fysiska träffar per termin. Varje träff är mellan en till fyra dagar. Träffarna kan till exempel innehålla tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar, gruppövningar och grupparbeten.
Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. På de flesta utbildningar sker seminarium med utbildare på fasta tider i realtid via Internet och det sker på dagtid. På samma sätt kan handledning också ske, utöver dessa planerar du själv dina studier. De flesta utbildningarna sker på heltid vilket omfattar ca 40 timmars studier per vecka.
Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera.
Ditt klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).
Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.
Lärande i arbete (LIA)
I utbildningen ingår praktikperioder ”Lärande i arbete” LIA. Dessa kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss.