Vad är Cloud Native Computing?
Molntjänster ökar kraftigt i användande bland företag, myndigheter och privatpersoner. Det här gör att efterfrågan på kompetens inom Cloud Native Computing är stort. Det finns ett enormt behov av duktiga utvecklare som kan säkerställa optimal hantering av molntjänster.
Den här kursen riktar sig till dig som redan har erfarenhet av programmering och som vill fördjupa dig inom en teknik full av möjligheter som används överallt från industri till finans och vårdsektorn. Du kommer bland annat att lära dig att designa och utveckla säkra applikationer enligt Microservices-arkitektur och att programmera applikationerna med hjälp av Python och Go. Du kommer också att kunna använda containerteknologi med Dockers och Kubernetes.
Kursen är skräddarsydd av branschen som idag har svårt att tillgodose det växandet behovet av kunniga utvecklare inom ämnet.
Kursens upplägg
Kursen genomförs på distans på 75% fart under 16 veckor. Formatet är utformat för att kunna möjliggöra arbete eller andra åtaganden parallellt med undervisningen. I undervisningen blandas lärarledda lektioner med förinspelade lektioner/webinars samt övningar och annat material. En stor del av utbildningen sker på egen hand mellan kurstillfällena.
Kursen har sammanlagt 6 timmars lärarledd undervisning fördelat över två dagar varje vecka. Lektionerna ligger under sen eftermiddag/tidig kväll för att fungera både för arbetsgivare som vill frigöra tid för anställda att delta i kursen och för privatpersoner.
Kursfakta
- Antal undervisningstimmar per vecka: 6 timmar
- Antal undervisningsdagar: 2 dagar
- Tid för lektioner: sen eftermiddag/tidig kväll
Vissa moment i kursen kan vara på engelska.
Kontakt
Frågor om utbildningen? Kontakta Ulla Emanuelsson på ulla.emanuelsson@ya.se
Frågor om antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se
Den här kursens syfte är att ge dig teoretiska och praktiska färdigheter i utveckling av anpassningar för tjänster i molnet. Kursen börjar med att gå genom grunderna och de olika typerna av molntjänster. Nästa steg är en introduktion till programmering i språken Go och Python med fokus på användbarhet för molntjänster.
Vi går igenom arkitektoniska principer för cloud native-utveckling och behandlar containerteknologi samt dess miljöer med hjälp av Docker, Kubernetes och Microservices. För ett effektivt och modernt sätt att utveckla och underhålla cloud native-applikationer och lösningar, är CI/CD (Continuous Integration/Continuous Delivery) en naturlig del av utbildningen.
Efter slutförd kurs kommer du ha goda kunskaper och färdigheter i att bygga Microservices med hjälp av Go & Python samt ha en god förståelse av molntjänster och hur dessa skapas och administreras. Du kommer också ha en djup kunskap om ingående komponenter och utmaningar i molntjänster.
Särskilda förkunskaper
Kursen riktar sig till mjukvaruutvecklare eller annan yrkeskategori inom IT som arbetat minst ett år med mjukvaruutveckling/programmering.
Alternativ till erfarenhet: Eftergymnasiala studier som innefattade längre perioder av LIA eller praktik inom mjukvaruutveckling.
Denna kompetens kan även motsvaras av högre utbildning inom programmering med en stor andel praktiska inslag.
Styrka behörigheten
Du behöver styrka din behörighet i din ansökan. För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik. Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat.
Saknar du behörighet? Bli behörig med reell kompetens!
Saknar du de formella särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom arbete/skola. Det kan vara att du läst andra kurser än vad som anges, eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som motsvarar behörighetskraven.
För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp intyg som verifierar din behörighet, se ovan.
Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.
Så här fungerar distansstudier
Vill du ta vara på och få hävstång på din investering i branschinriktade studier på eftergymnasial nivå? Då uppmuntrar vi dig att engagera dig i dina studier, fånga möjligheterna att lära av andra samt att bygga viktiga nätverk. Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. Att studera på distans på denna utbildning innebär att kommunikationen och lärande sker online i interaktion med övriga studiekamrater med erfarenhet från branschen, utbildare, och utbildningsledare.
Du förväntas läsa in dig på material, processa och reflektera över innehåll samt att aktivt bidra och delta på seminarier liksom gruppövningar. De nätbaserade seminarierna faciliteras av branschkunniga utbildare på fasta tider i realtid, dagtid via seminarieverktyget Zoom. På samma sätt genomförs handledning samt arbeten i studiegrupper. Det är viktigt att aktivt ta del av information som delges dig som studerande vad gäller tex schema, studieuppgifter med mera som sker via våra digitala plattformar.
Ditt digitala klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset). Du kan välja att studera på hemma, på kontoret, kommunernas lärcentrum, bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform itslearning och via vårt webbaserade seminarieverktyg Zoom. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.