Varför läsa en kurs i cirkulär ekonomi?
Behöver er restaurangverksamhet börja tänka mer cirkulärt och innovativt? Vill du utvecklas i din roll som restaurang/kökschef? Då är detta en kort upskill-kurs för dig! En tredjedel av all mat som produceras slängs. För att Sverige ska uppnå sin vision i arbetet med Agenda 2030 behöver vi halvera matsvinnet per person i butik- och konsumentledet, samt i hela livsmedelskedjan.
I denna kompetensutvecklande upskill-kurs lär du dig utföra prognoser för att skapa en hållbar ekonomisk modell för matproduktion och konsumtion. Fokus i kursen ligger på att identifiera och implementera innovativa lösningar för att er verksamhet ska:
- Minska matsvinnet
- Optimera resursutnyttjandet
Ansök till kursen och ta chansen att ställa om er verksamhet till cirkulär ekonomi!
Vem är kursen för?
Denna kurs riktar sig till yrkesverksamma inom den privata restaurangsektorn och offentliga måltiden. Din yrkesroll kan bland annat vara kökschef, arbetsledare, förste kock eller restaurangchef.
Hur ser kursens upplägg ut?
Detta är en kort distanskurs på 10 veckor, som du läser på halvfart. Kursen är anpassad för att läsas parallellt med jobb. Kursen består av seminarier (1 tillfälle/vecka á 2.5 h förlagd på sen eftermiddag), gruppdiskussioner, övningsuppgifter och egen handledningstid.
Behöver du söka studiemedel från CSN?
För att söka studiemedel/studiebidrag behöver du ange lärosäte på CSN.se. Då vi har bytt namn från YrkesAkademin Yrkeshögskola till YH Akademin behöver du ange vårt nya namn. När du ansöker om studiemedel anger du först skolform och ort, sedan väljer du YH Akademin AB i rullistan.
Frågor om ansökan, antagning och behörighet
Här svarar vi på de vanligaste frågorna gällande ansökan, sen ansökan, antagningsprocessen och behörigheter.
Kursens mål och syfte är att ge de studerande specialiserade kunskaper inom cirkulär ekonomi för anställda med ansvar i stor- och restaurangkök och låta dem utveckla specialkompetens att hantera hållbarhets och resursfördelningsfrågor samt göra beräkningar för råvaror, avfallshantering, lönsamhet osv.
Målet är också att ge de studerande färdigheter och kompetenser för självständigt göra prognoser och lönsamhetsberäkningar med hållbarhet och cirkularitet i fokus och använda digitala medel för beräkningar, analys och kommunikation. Dessutom får de färdigheter i att kalkylera risker och hantera samt följa upp avvikelser för kök av olika storlek.
Den studerande får också kunskap och kompetens att vägleda andra och kommunicera beräkningar, prognoser och resursoch hållbarhetsfrågor till involverade.
Vidare är målet att den studerande ska få kompetenser att självständigt utforma, analysera och utvärdera olika lösningar som syftar till att förbättra en produkt, tjänst eller verksamhet utifrån olika principer inom cirkulär ekonomi.
Totalt: 25 YHP
Grundläggande behörighet:
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskapskrav:
-
1 års arbetslivserfarenhet av storkök eller restaurang. Studerande behöver ha upplevt hur säsonger påverkar kassaflödet och kundernas krav samt förstå vilka resurser som används och slösas med i branschen.
Reell kompetens: Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Ladda ner formuläret nedan.
Så fungerar det att plugga en kort kurs på distans
Att läsa en kurs på distans har många fördelar. Du kan plugga från jobbet, hemmet eller varför inte på bussen. Dessutom kan du flexibelt bestämma (nästan) hela ditt schema efter dina preferenser, vilket ger dig möjlighet att få tid till andra viktiga saker i ditt liv. Kursen är även anpassad för att du ska kunna plugga parallellt med ditt jobb.
Vi rekommenderar att du fångar möjligheten att lära av andra samt bygga nätverk med andra deltagare från branschen! Eftersom du inte behöver resa kommer du att komma i kontakt med studiekamrater, utbildare och utbildningsledare spridda över hela Sverige.
Det enda vi behöver är ditt engagemang. Du förväntas läsa in dig på material, reflektera över innehåll samt bidra och delta på seminarier liksom gruppövningar. Då kommer du tveklöst att lämna kursen med värdefulla färdigheter!
Ditt digitala klassrum
Du behöver ha tillgång till:
- Dator (ej mobil eller platta)
- Internetuppkoppling
- Webbkamera och headset
Här ses vi!
Kursen genomförs via ZOOM samt vår lärplattform Its Learning. Det är genom dessa verktyg som du får tillgång till utbildningsmaterial, deltar i seminarier, samt skickar in dina inlämningsuppgifter.