Vad gör en BIM-samordnare?
Vill du arbeta med 3D-modellering och samordning inom byggbranschen? BIM står för “building information management”. Som BIM-samordnare arbetar du med att skapa, visualisera och organisera ett byggprojekts olika faser – som idag består av digitala modeller, VR, 3D-skanning, robotar och avancerad teknisk utrustning. BIM-samordnaren ser till att arkitekter, ingenjörer och entreprenörer arbetar gemensamt. Du har en central roll i projekt med många inblandade och ser till att digitala modeller av den framtida byggnaden utvecklas under byggprojektets gång. Denna yrkesroll passar dig som gillar att lösa problem, är duktig på att samarbeta, är kreativ och vill arbeta med mycket teknik!
Att arbeta som BIM-samordnare är ett socialt yrke, där det gäller att vara både kommunikativ, lyhörd och initiativtagande. I yrkesrollen ingår det även att ansvara för informationshantering och kravställningar för BIM-modeller, samt hjälpa till med teknisk support och rådgivning. Du kommer också att arbeta med programvaror inom CAD, konstruktion och visualisering. Som BIM-samordnare har du en nyckelroll i framtidens byggande, där du är med och bidrar till ett hållbart och modernt samhälle!
Efter avslutade studier kan du ha följande yrkesroller:
- BIM-samordnare
- BIM-koordinator
- BIM-projektör eller Byggprojektör med inriktning BIM
Jobbmöjligheter efter examen
Resan med BIM har bara börjat, och därför kommer din yrkesroll att utvecklas starkt! BIM-samordnare är en eftertraktad roll och det finns många olika jobbmöjligheter inom bygg- och anläggningsbranschen. Efter avslutad utbildning kan du jobba som BIM-samordnare på ett arkitektkontor, en konstruktionsfirma eller hos en entreprenör. Du kan också arbeta som BIM-konsult och erbjuda dina tjänster till olika företag och organisationer som behöver hjälp med att implementera och använda BIM-verktyg och programvaror. Ytterligare en möjlighet är att arbeta som utbildare och lära ut om BIM och dess tillämpningar inom byggindustrin.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är på heltid så du behöver vara tillgänglig under dagtid. Det är totalt 4 obligatoriska fysiska träffar under utbildningens två år. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.
En stor del av utbildningen består av LIA (Lärande i arbete), vilket innebär att du får möjligheten att jobba praktiskt med riktiga arbetsuppgifter. Det ger dig chansen att testa på olika arbetsplatser och knyta viktiga kontakter inför framtida jobb.
BIM Alliance Sweden
Vi är medlemmar i den ideella föreningen BIM Alliance Sweden, och studerande på denna utbildning kan delta på webbinarier och fysiska event (ofta utan kostnad) samt ta del av många andra fördelaktiga medlemsförmåner. Läs mer om BIM Alliance Sweden på bimalliance.se
Krav på teknisk utrustning
Du behöver en dator med följande kapacitet för att kunna använda de olika program som kurserna kräver:
- Operatörsystem: 64bit Microsoft, Windows 10
- RAM-minne: minst 8 GB (rekommenderat 16 GB)
- Videominne: 4 GB
- Fritt diskminne: minst 30 GB.
Program som används är bla Revit, ArchiCAD, Tekla, MagiCAD samt Solibri.
Inspireras av andra som jobbar med BIM
DÄRFÖR BEHÖVS FLER BIM-SAMORDNARE
Har du frågor om utbildningen? Kontakta asa.liden@ya.se
Har du frågor antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se
Kursen syftar till att ge den studerande fördjupade kunskaper om samhällsbyggnadsprocessen. Fokus ligger på hur BIM som arbetsmetod implementeras i olika organisationer, i olika skeden samt bland olika aktörer i byggbranschen. Kursen skall även ge den studerande kunskap om hur byggnader uppförs med dagens krav samt vad man kan förvänta sig av framtida regelverk med avseende på energi, klimatsäkring och hållbara material och metoder. Kursen ger den studerande kunskap om hur de byggfysikaliska faktorerna ljud, ljus, brand, fukt och klimat påverkar en byggnad.
Du får lära dig förutsättningarna för byggande ur praktiska och tekniska aspekter samt hållfasthetslärans begrepp och principer. Du får kännedom om konstruktionsmaterialens mekaniska egenskaper samt hållfasthetslära och dimensionering av konstruktionselement i trä, stål och betong, samt matematiska kunskaper relevanta för yrkesrollen.
Du lär dig om projekteringsmetodik och i allmänhet om 2D-projketering. Du kommer att få rita och utforma ett projekt enligt de kunskaper du fått i tidigare kurser och kunna relatera till hur CAD kan användas för att projektera byggnaden med avseende på materialval, energi och en lämplig utformning. Du får lära dig om olika CAD-programvaror och tillägg som är huvudsakligt förekommande i branschen och som också kan ligga till grund för en mer omfattande användning i ett djupgående BIM-sammanhang. Du får också kännedom om användning av CAD i olika nivåer, från 2D till avancerade modeller.
Kursen ger den studerande fördjupade kunskaper i 3D-projektering. Under kursens gång lär sig den studerande att behärska modellering samt ritningsframställning från digitala modeller.
Kursen ska ge den studerande en grundläggande kunskap och färdigheter i hur tekniken kan nyttjas inom bygg-och samhällsbyggnadsbranschen.
På ett, för utbildningen, relevant företag får du under handledning tillgodogöra dig ny kunskap samt öva och utveckla din förmåga att tillämpa de kunskaper du fått under utbildningen. Du får en ökad förståelse för den yrkesroll utbildningen syftar till samt erfarenheter och motivation för fortsatt utbildning. Kursen ska ge variation av problemställningar som företag i branschen arbetar med. Du ges möjlighet att med handledning utföra digitaltekniska arbetsuppgifter som är relevanta i yrkesrollen. Särskilt fokus skall läggas på de arbetsmetoder och tekniker som används och på att tillämpa CAD/BIM och andra digitala verktyg.
I denna kurs får du en förståelse för byggjuridikens grunder, i en för yrkesrollen relevant kontext. Du lär dig om olika avtal, allmänna bestämmelser och kontraktsformulär, samt om hur man hanterar verkliga entreprenadjuridiska problem. Du får också läsa och förstå juridisk text i administrativa föreskrifter och allmänna bestämmelser och kunna hantera dessa texter i det dagliga arbetet som byggprojektör.
Kursens syfte är att den studerande skall få färdigheter i praktisk målstyrning och projektledning samt kompetenser att samordna och leda ett byggprojekts olika intressenter. Kursen ger kunskap om byggprojektets utveckling och dess struktur. Du lär dig även om olika kommunikationsstilar för att på bästa sätt kunna presentera och redogöra för olika projekt, hur man arbetar med grupper, gruppdynamik och konfliktlösning. I kursen diskuteras även rollen som konsult i relation till beställare, kunder och leverantörer. Kursen skall också ge den studerande förutsättningar att tillägna sig färdigheter och kompetens i logistik och att själv kunna upprätta tidsplaner med förmåga att bedöma resursåtgång. Kursen skall också utveckla den studerandes förmågan att genomföra en kalkyl.
Kursen ska ge dig kunskaper inom installationsteknik med fokus på VVS-projektering. Den ska ge färdigheter i att modellera och utföra installationsprojektering med de inom branschen vanligast förekommande BIM-verktygen. Kursen innefattar teoretisk och praktisk genomgång av installationssystem och komponenter i byggnader samt dimensioneringsprinciper och hjälpmedel vid beräkning.
I denna kurs lär du dig om hur marknaden och byggbranschen hanterar digital modellering och olika program och system för projektering. Fokus ligger på att du ska få god kännedom om vilka krav som kan ställas vid upphandling av konsulter, företag och entreprenörer vid upphandling och genomförande av byggprojekt. Du får lära dig om rätt verktyg för samordning och förmåga att skapa rutiner för en säker, konfliktfri och uppdaterad BIM-hantering.
I denna kurs får du lära dig om BIM-projektering bortom traditionell modellering och ritningsframställande. Du kommer att bekanta sig med moderna verktyg, såsom 3D-skanning, drönare, virtual reality och andra aktuella metoder. Du lär dig hur verktygen kan användas vid inventering och framställande av modeller för ROT-åtgärder i känsliga miljöer. Du får en första inblick i hur ny teknik kan användas för att presentera och redovisa byggprojektet under projekterings- och byggfasen i olika sammanhang.
Detta är utbildningens näst sista kurs och ska ytterligare fördjupa de kunskaper du tillgodogjort dig under utbildningen. I kursen ges bredare erfarenhet inom området genom att du får följa och medverka i en eller flera projekt. Du ges möjlighet att mera självständigt hantera och ta ansvar för arbetsuppgifter som är relevanta i rollen som BIM- samordnare. I kursen kommer du utveckla och befästa det du lärt dig under utbildningen och detta ska leda vidare till lärande och professionell utveckling i yrkesrollen. Efter LIA2 är målet att du ska vara förtrogen med yrkesrollen och dess villkor.
I denna kurs ska du fördjupa dig inom ett, för utbildningen relevant, eget område i nära samverkan med arbetslivet samt att självständigt tillägna dig ytterligare kunskaper med grund i utbildningens delkurser och ta ansvar för det egna lärande. Examensarbetet bygger på de kunskaper som inhämtats från den tvååriga studieperioden och kan med fördel kopplas till din LIA och/ eller annat företag inom relevant sektor.
Totalt: 400 YH-poäng
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning,
- alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande gymnasiala kurser eller motsvarande kunskaper förvärvade från t.ex. arbetslivet:
- Bygg och anläggning 1
eller
- Konstruktion 1
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Saknar du behörighet?
Preparandutbildning:
Saknar du behörighet i Bygg och Anläggning 1 kan du läsa en webbaserad Preparandutbildning.
Preparandutbildningen är baserad på E-learning, vilket innebär att det är självstudier där du studerar i din egen takt och det finns även möjlighet till handledning ett par tillfällen per vecka via Zoom.
Beställ kursen nedan:
Gå till preparandutbildning “Bygg och Anläggning 1”
Du kan också bli behörig med Reell kompetens:
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver. För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.
Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat. Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.
Fyll i Formulär för kompetenskartläggning
Så fungerar det att studera BIM-samordnare på distans
Undervisningen och handledningen för dig som pluggar BIM-samordnare sker på distans och du väljer själv var du vill studera. Varje utbildning har också ett antal fysiska träffar knutna till en specifik ort, på vissa utbildningar till flera orter. De fysiska träffarna är oftast två dagar. Vid dessa tillfällen kan du få möjlighet att träffa representanter från branschen, göra studiebesök på relevanta arbetsplatser, delta i grupparbeten samt genomföra praktiska moment. I vissa fall kan också examinationer genomföras.
Undervisningen är på heltid vilket innebär att du behöver vara tillgänglig under dagtid. Lärandet och kommunikationen sker online på fasta tider. De flesta utbildningarna har varje vecka 5-8 schemalagda undervisningstimmar samt utöver det handledningstid. Övrig tid är det grupparbeten, som också genomförs på dagtid, samt egenstudier. Vår metodik går ut på att du inför varje seminarium förbereder dig genom att ta del av material (text eller film), för att sedan analysera och diskutera innehållet med utbildaren och klassen. Undervisningsmetodiken förutsätter att du närvarar vid träffarna. Vi förväntar oss att du är tillgänglig för undervisning varje dag.
Varje utbildning har en utbildningsledare som sköter den kort- och långsiktiga planeringen av utbildningen. Utbildningsledaren kallar regelbundet till möten och informationsträffar vid vilka du behöver delta, även dessa sker dagtid.
Studieformen innebär frihet men också stort ansvar. Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera. Eftersom undervisningen sker heltid och på dagtid är det svårt att förena studier med arbete.
Ditt klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset). Vissa utbildningar med specifika dataprogram kräver en särskild prestanda. Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.