En Bid Manager behöver ha kunskaper i upphandlingsjuridik samt färdigheter att kunna bevaka, analysera och värdera anbud för att ett företag ska ha en möjlighet att vinna goda affärer. Efter avslutad utbildning kommer du att ha specialiserade kunskaper inom teoretiskt och praktiskt anbudsarbete mot offentlig sektor.
Varje år görs upphandlingspliktiga inköp inom offentlig sektor för nästan 800 miljarder kronor, vilket motsvarar närmare en femtedel av BNP. Flera faktorer kan påverka konkurrensen i en upphandling, bland annat hur den aktuella marknaden ser ut. Kunskap om marknaden är därmed en viktig faktor för att fler aktörer ska vilja och kunna lämna anbud.
Kompetensen att hantera en anbudsprocess mot offentlig sektor saknas idag hos många små och medelstora företag, vilket medför att de väljer bort detta kundsegment, och därmed även möjlighet till tillväxt. Kompetensbrist finns över hela landet och medför att företag inte mäktar med att växa i den omfattning de hade önskat.
Kurser:
- Anbudsprocessen 30 Yhp
Kursen syftar till är att ge dig som studerande fördjupande kunskaper för att efter avslutad kurs kunna simulera hela anbudsprocessen från det förberedande arbetet till avtalsperioden/leveransens start och stegen däremellan. Efter avslutad kurs ska du de kunskaper som krävs för de olika stegen i anbudsprocessen och för kunna ansvara för en anbudsprocess och kunna skriva attraktiva anbud.
- Introduktion till Upphandlingsprocessen 15 Yhp
Kursens syfte är att ge dig en introduktion för hur upphandlingsprocessen och dess upphandlingsförfaranden med tröskelvärden fungerar. Målet med kursen är att du ska känna till vad de olika stegen i upphandlingen innebär samt grundprinciperna i offentlig upphandling för att kunna ansvara för en anbudsprocess. Du skall efter avslutad kurs kunna läsa och kritiskt granska ett förfrågningsunderlag.
Det huvudsakliga innehållet består av: -Upphandlingsprocessens uppbyggnad som förfrågningsunderlagets innehåll och krav, upphandlingsvillkor, uteslutningsgrunder, kvalificering, tekniska krav, utvärdering, avtalsvillkor. -Planering, kravställning, ta fram förfrågningsunderlag – Upphandlingsmodeller -Utvärderingsmodeller -Överprövning/skadestånd
- Upphandlingsjuridik 25 Yhp
Kursens syfte är att ge den dig en baskunskap för upphandlingsprocessens juridiska ramar och regelverkens grunder för att kunna ansvara för en anbudsprocess. Du får kunskaperna för att kunna hantera skillnaderna mellan LOU och LUF, hantera tröskelvärden, ramavtalens grundläggande modeller, ramavtal med en leverantör, ramavtal med flera leverantörer och fastställda villkor, förnyad konkurrensutsättning, prövning och utvärdering, tilldelning, hantera grundläggande avtal (avtalstvister). Målet med kursen är att du i din yrkesroll ska kunna hantera en anbudsprocess med tillhörande juridik i syfte att vinna affärer.
Vem passar utbildningen för?
- Den är främst riktad till dig som är yrkesverksam med minst ett års erfarenhet av försäljning inom B2B/B2C och kunskaper om budget och försäljningsekonomi för att du som sökande ska kunna hantera ekonomiska modeller för att beräkna, hantera förutsättningar och variabler vilka påverkar priset. För att kunna tillgodogöra dig utbildningen så behöver du ha Grundläggande gymnasiebehörighet med betyg för Svenska och Engelska då utbildningen till stora delar handlar om språk, språkbehandling. I flera kurser ska behöver du kunna framställa och skriva relativt avancerade texter och rapporter. De språkliga kunskaperna i Engelska behövs för yrkesrollen då företag verkar i en globalvärld där engelska ofta är koncernspråk.
- Ett års erfarenhet av försäljning inom B2B/B2C
- Gymnasiebehörighet med betyg för Svenska och Engelska
Så här fungerar distansstudier
Vill du ta vara på och få hävstång på din investering i branschinriktade studier på eftergymnasial nivå?
Då uppmuntrar vi dig att engagera dig i dina studier, fånga möjligheterna att lära av andra samt att bygga viktiga nätverk. Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. Att studera på distans på denna utbildning innebär att kommunikationen och lärande sker online i interaktion med övriga studiekamrater med erfarenhet från branschen, utbildare, och utbildningsledare.
Du förväntas läsa in dig på material, processa och reflektera över innehåll samt att aktivt bidra och delta på seminarier liksom gruppövningar. De nätbaserade seminarierna faciliteras av branschkunniga utbildare på fasta tider i realtid, dagtid via seminarieverktyget Zoom. På samma sätt genomförs handledning samt arbeten i studiegrupper. Det är viktigt att aktivt ta del av information som delges dig som studerande vad gäller tex schema, studieuppgifter mm som sker via våra digitala plattformar.
Ditt digitala klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).
Du kan välja att studera på hemma, på kontoret, kommunernas lärcentrum, bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform Its Learning och via vårt webbaserade seminarieverktyg Zoom. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.