Behandlingspedagog
Som behandlingspedagog har du en central roll i behandlingsarbetet runt klienter. Behandlingspedagogens kunskap kring vårdkedjans komplexitet skapar förutsättning för att ta hög grad av ansvar kring upprättande av genomförandeplaner, planering, genomförande och utvärdering av behandlingsinsatser.
Behandlingspedagogen har kunskap kring gruppers dynamik och är en viktig roll för såväl arbetsgrupp som klienter. Utbildningen ger kunskaper och färdigheter i psykologiska, psykiatriska samt sociologiska perspektiv.
Utbildningen ger kompetens inom aktuell evidensbaserad metodik samt färdigheter för ett självständigt livslångt lärande. Utbildningen till behandlingspedagog ger färdigheter för att arbeta i samordnande tjänst. För behandlingspedagogen används det motiverande samtalet som utgångspunkt i upprättande av en professionell relation med klienter och anhöriga. Behandlingspedagogen är en eftertraktad roll hos Statens institutionsstyrelse, hem för vård och boende, kriminalvård samt socialpsykiatrin.
Jobbmöjligheter
Socialstyrelsen har uppmärksammat brister gällande säkerhetsrutiner och tidigare fokus på den enskildes behov och ställer krav via en föreskrift som våren 2016 är ute på remiss. Behandlingspedagoger efterfrågas idag av kommuner, landsting, statliga institutioner och privata aktörer.
Utbildningens distansupplägg
Utbildningen är på heltid och den studerande behöver vara tillgänglig under dagtid. Väljer du utbildningsort Falun är de fysiska träffarna belagda i Falun och Eskilstuna. Utbildningen är CSN-berättigad, har fyra fysiska träffar (varje träff är två dagar) och leder till en yrkeshögskoleexamen.
Har du frågor om utbildningen? Kontakta yhvard@ya.se
I utbildningen ingår följande kurser:
- Lärande och Arbetssätt, 5 YH-poäng
- Psykologi, 25 YH-poäng
- Sociologi, 25 YH-poäng
- Pedagogiskt förhållningssätt, 30 YH-poäng
- Våld och Konflikthantering, 20 YH-poäng
- Beroende, 35 YH-poäng
- Organisation och Ledarskap, 10 YH-poäng
- Lärande i arbete 1 (LIA), 60 YH-poäng
- Etik, 15 YH-poäng
- Vård och omsorg i socialt arbete, 15 YH-poäng
- Psykiatri och Neuropsykiatri, 30 YH-poäng
- Barn, Ungdom och Integration, 25 YH-poäng
- Socialrätt, 15 YH-poäng
- Lärande i arbete 2 (LIA), 60 YH-poäng
- Examensarbete, 30 YH-poäng
Totalt: 400 YH-poäng
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Betyg E/G/3 i följande kurser
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Reell kompetens: Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Ladda ner formuläret nedan.
Så här fungerar distansstudier!
Att studera en utbildning på distans ger dig frihet att själv välja var du vill studera och till stor del också när du vill studera. Lärandet och kommunikationen sker online, men också genom ett antal fysiska träffar per termin. Varje träff är mellan en till fyra dagar. Träffarna kan till exempel innehålla tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar, gruppövningar och grupparbeten.
Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. På de flesta utbildningar sker seminarium med utbildare på fasta tider i realtid via Internet och det sker på dagtid. På samma sätt kan handledning också ske, utöver dessa planerar du själv dina studier. De flesta utbildningarna sker på heltid vilket omfattar ca 40 timmars studier per vecka.
Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera. Vill du veta mer om hur det är att plugga på distans? Klicka på länken!
Ditt klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).
Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.
Lärande i arbete (LIA)
I utbildningen ingår praktikperioder ”Lärande i arbete” LIA. Dessa kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss.