Vad är Behandlingspedagog YH-Flex?
YH-flex vänder sig till dig som redan har gedigna yrkeserfarenheter inom branschen och som genom validering och komplettering av kompetens snabbare kan nå en examen. Efter att vi, genom validering kartlagt dina erfarenheter, matchar vi din kompetensbrist med delar av den yrkeshögskoleutbildning du är intresserad av. På så sätt får du examen och den kompetens du tidigare saknat. Resultatet är likvärdig kunskap och likvärdigt examensbevis som efter ordinarie utbildning.
Eftersom utbildningen baseras på individuella studier kan det upplevas svårare och den studerande behöver därför ha en hög motivation och ett eget driv för att lyckas. Den studerande förväntas ta ett stort ansvar att strukturera upp sina studier för att nå examen på utsatt tid.
Om YH-flex
YH-flex är en försöksverksamhet som pågått sedan 2020 och är ett sätt att korta ner utbildningstiden men ändå få samma nivå på kunskaperna, som de som går den ordinarie YH-utbildningen. Efter avslutad YH-flex får du en YH-examen.
En YH-Flex-utbildning genomförs i följande steg:
- Kartläggning av kompetens
- Bedömning av kompetens
- Tillgodoräknande (validering)
- Individuell studieplan
- Individuell kompletterande utbildning
- Examen
Utbildningens distansupplägg
Utbildningen kan ske på heltid. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen. Du studerar individuellt och behöver därför ha en stor motivation för att tillgodose dig utbildningen.
Ditt kursinnehåll är individuellt och skapas efter att du genomfört en validering för att kunna tillgodoräkna dig kurser från studieplanen.
Behandlingspedagog
Som behandlingspedagog har du en central roll i behandlingsarbetet runt klienter. Du upprättar genomförandeplaner, planering och utvärdering av behandlingsinsatser.
Behandlingspedagogen har kunskap kring gruppers dynamik och har en viktig roll för arbetsgruppen och klienter. Utbildningen ger kunskaper och färdigheter i psykologiska, psykiatriska samt sociologiska perspektiv. För behandlingspedagogen används det motiverande samtalet som utgångspunkt för att skapa en professionell relation med klienter och anhöriga.
Behandlingspedagogen är en eftertraktad roll hos Statens institutionsstyrelse, hem för vård och boende, kriminalvård samt socialpsykiatrin, och efterfrågas av kommuner, regioner, statliga institutioner och privata aktörer.
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Betyg E/G/3 i följande kurser
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p
Saknar du behörighet?
Att bli behörig med reell kompetens:
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.
Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat.
Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.