Passa på – en fantastisk möjlighet att få breddad kompetens inom automation och digitalisering
Nu finns det möjlighet för dig som arbetar i produktion att delta i en ny och spännande YH kurs inom automation och digitala verktyg. Utbildningen pågår under 10 veckor med start v. 41.
Utbildningen är på distans med 1 föreläsning via webben i veckan samt 3 fysiska träffar. Utöver de lärarledda föreläsningarna får du stöttning av din utbildare, handledning på fasta tider. Material och uppgifter finns på lärportalen, där finns också inspelade föreläsningar, filmer och extra material.
Under kursen kommer vi behandla många intressanta områden och få bekanta oss med begrepp som Industri 4.0 och 5.0, Tidsunderlag och balansering, 5S, Produktionsekonomi, Logistik, MUDA, FMEA ständiga förbättringar och Poka Yoke. Vi kommer också få bekanta oss med nya digitala verktyg som Vision teknik, Simulering och digitala tvillingar, Cobot och VR, IoT och Machine Learning samt Additiv tillverkning, ex. 3D Printing.
Efter avslutad utbildning erhålls utbildningsintyg från Myndigheten för Yrkeshögskolan.
Frågor om ansökan, antagning och behörighet
Här svarar vi på de vanligaste frågorna gällande ansökan, sen ansökan, antagningsprocessen och behörigheter.
Syftet med kursen är att ge de studerande en god förståelse för produktionsteknik, produktionstekniska mätmetoder och produktionsekonomi. Kursens mål är att de studerande skall kunna bidra till utformningen av arbetsplatsen som en del av en hållbar produktionsanläggning.
Kursen innehåller:
Industriell grundkompetens med fokus på individens roll i den cirkulära produktionen
Produktionsteknik och hållbar produktionsutveckling
Industri 4.0 och vad kommer sen, Industri 5.0
Ergonomi
Tidsunderlag och balansering
Kvalitet
Logistik
MUDA, slöseri 7+1
Kvalitet, ständiga förbättringar och Poka Yoke
Syftet med kursen är att ge den studerande god insikt i automatiserade processer i industrin samt en tydlig insikt i de digitala verktygens möjligheter. Kursens mål är att de studerande skall bidra till utformningen av arbetsplatsen som en del av en digitaliserad och automatiserad produktionsanläggning.
Kursen innehåller:
Automation och ROI projektering
Robotar, transportband, fall transporter och löpande band
Avsyning / mätning – Vision teknik
Simulering och digitala tvillingar
Virtuell programmering av robot med VR
IoT och Machine Learning
Additiv tillverkning, ex 3D Printing
Totalt: 50 YHP
Särskilda förkunskapskrav:
-
Utbildningen kommer huvudsakligen att bedrivas på svenska, men vissa kursmoment kan komma att
genomföras på engelska. I den moderna produktionslinan med digitala verktyg används engelska facktermer utan svensk motsvarighet. Tekniska beskrivningar och manualer är ofta författade på engelska.
-
6 månader heltids yrkeserfarenhet inom produktion eller industri.
Reell kompetens: Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Ladda ner formuläret nedan.
Så här fungerar distansstudier
Utbildningen bedrivs nätbaserat och det är ett varierat upplägg som möjliggör hög grad av interaktion. I undervisningen varvas lektioner i realtid med förinspelat material som grund för diskussion och reflektion. De studerande har möjlighet att nå sin utbildare på bokningsbara tider utöver de schemalagda lektionerna. Utöver det kommer föreläsningar och annat material att vara tillgängligt för de studerande dygnets alla timmar. Under utbildningen genomförs veckovis seminarium via Zoom. Tiderna för dessa är anpassade i dialog med företagen så att medarbetarna ges tillfälle att medverka. Lektionerna spelas in och kan ses senare, men det är värdefullt att delta vid alla sammankomster då det ger fördjupande diskussioner, workshop, redovisningar och praktiska övningar för att omsätta teori i praktik.
Ditt digitala klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).
Du kan välja att studera på hemma, på kontoret, kommunernas lärcentrum, bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform Its Learning och via vårt webbaserade seminarieverktyg Zoom. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.