Vill du arbeta med turism eller är du redan verksam inom besöksnäringen? Är du en kreativ optimist som gillar att utveckla, förbättra och hitta nya vägar framåt? Har du lätt för att nätverka och tycker om att påverka? Då är den här utbildningen något för dig!
Att jobba som affärsutvecklare
Som affärsutvecklare arbetar du med att driva och utveckla ett företag eller en organisation framåt. Du arbetar ofta nära ledningen och tar fram underlag genom att analysera nuläge, och göra omvärldsanalyser för att kunna föreslå en bra väg framåt för företaget. Det kan handla om nya produkter eller att förbättra system och funktioner.
En utbildning som ger dig bred kompetens
YrkesAkademins utbildning till affärsutvecklare inom besöksnäring ger dig kompetens att utveckla och paketera tjänster inom turist- och besöksnäringen. Utbildningen ger dig verktyg att kunna analysera marknadstendenser och trender, och att projektleda konceptutveckling och digitalt förändringsarbete. Du kommer också att ha kunskaper i att använda analysmaterial för att identifiera affärsmöjligheter och skapa attraktiva paket och tjänster för potentiella kunder.
Jobbmöjligheter inom besöksnäringen
Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Fram till år 2020 förväntas den svenska besöksnäringens omfattning och exportvärde fördubblas. Därför finns det goda jobbmöjligheter för affärsutvecklare med rätt kompetens och utbildning. Yrkesrollen är också viktig då företag i dag har ständigt höga krav på förbättring och utveckling för att öka konkurrenskraften.
Utbildningens upplägg och omfattning
Utbildningen genomförs på distans med ca 12 st fysiska träffar (varje träff är i två dagar). Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen, är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.
I utbildningen ingår följande kurser:
- Besöksnäring och upplevelseindustri, 20 yh-poäng
- Marknadsföring och försäljning, 45 yh-poäng
- Affärsekonomi och affärsmannaskap, 40 yh-poäng
- Affärsutveckling och projektledning, 40 yh-poäng
- Business English, 20 yh-poäng
- Affärsjuridik, 20 yh-poäng
- Lärande i arbete 1, 30 yh-poäng
- Produktutveckling och paketering, 45 yh-poäng
- Digital strategi och onlineerbjudande, 25 yh-poäng
- Yield Management och prissättning, 15 yh-poäng
- Lärande i arbete 2, 70 yh-poäng
- Examensarbete, 30 yh-poäng
Totalt 400 poäng
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande
utbildning, eller - genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av
någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
- Engelska 6, 100p
*Finns som preparandkurs att köpa i vår webbshop.
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Reell kompetens: Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test.
Så här fungerar distansstudier!
Att studera en utbildning på distans ger dig frihet att själv välja var du vill studera och till stor del också när du vill studera. Lärandet och kommunikationen sker online, men också genom ett antal fysiska träffar per termin. Varje träff är mellan en till fyra dagar. Träffarna kan till exempel innehålla tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar, gruppövningar och grupparbeten.
Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. På de flesta utbildningar sker seminarium med utbildare på fasta tider i realtid via Internet och det sker på dagtid. På samma sätt kan handledning också ske, utöver dessa planerar du själv dina studier. De flesta utbildningarna sker på heltid vilket omfattar ca 40 timmars studier per vecka.
Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera.
Ditt klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).
Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.
Lärande i arbete (LIA)
I utbildningen ingår praktikperioder ”Lärande i arbete” LIA. Dessa kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss.