Utbildningen ger dig kompetens att jobba med utveckling mot bilindustrin, samtidigt som du också får bredden att utveckla inbyggda system mot en mängd andra branscher.
Som utvecklare inom inbyggda system och mot självkörande bilar och elfordon programmerar du tekniken för framtidens fordon. Du kommer också att röra dig inom ett internationellt sammanhang och med den senaste tekniken.
Yrkesrollen är perfekt för dig som både är intresserad av programmering och av hårdvara. Du lär dig att programmera inom C/C++ och Python, arbetar med utveckling, felsökning, testning och säkerhet av inbyggda system samt med implementering av olika kommunikationsprotokoll och verktyg för styrning, övervakning och analys. Du kommer att använda, vidareutveckla och underhålla integrationssystem och arbeta med modellbaserad utveckling, du lär dig även att kalibrera och analysera signaldata.
Branschen har varit med och tagit fram utbildningen för att den ska ge just de kompetenser och färdigheter som krävs. Företagen kommer att vara engagerande under hela utbildningstiden genom att gästföreläsa, erbjuda studiebesök och praktik/LIA.
Jobbmöjligheter
Hållbarhet och teknik driver på utvecklingen inom fordonsindustrin. Miljökrav ställer krav på elektrifiering samtidigt som teknikmöjligheter och säkerhetskrav har öppnat för nya möjligheter. Branschen vittnar om stora behov av medarbetare med den kompetens utbildningen ger, både i dagsläget och många år framåt. Efterfrågan på kompetensen spås bara att öka i takt med miljökrav och tekniksatsningar på den digitaliserade fordonsindustrin. Utbildningen är en dörröppnare till en mycket spännande framtida karriär.
Yrkesroller som utbildningen kan leda till:
- Applikationsutvecklare
- Electric Drives Software Design Engineer
- Funktionsutvecklare
- Mjukvaruutvecklare el- och autonoma fordon
- Mjukvaruutvecklare för inbyggda system
- Programmerare C/C++ och Python
Utbildningens upplägg
Advanced Software Developer Electrical & Autonomous Vehicles är en utbildning för dig som har begränsad kunskap inom programmering och inbyggda system.
Utbildningen bedrivs i våra lokaler i Trollhättan. Den teoretiska utbildningsdelen är ca 13 månader och till det tillkommer ytterligare 20 veckors LIA hos ett eller flera företag. Utbildningen är CSN-berättigande. Utbildningen bedrivs delvis på engelska, undervisning och kursmaterial sker främst på engelska.
Om du redan har kunskaper eller erfarenhet i programmering och/eller inbyggda system, så kan vi rekommendera vår 1-åriga utbildning Software Developer Electrical & Autonomous Vehicles.
Har du frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledare Ulla Emanuelsson på; ulla.emanuelsson@ya.se
Kursen syftar till att ge de studerande en introduktion till utbildningen och yrkesrollen, grundläggande kunskaper om fordonsbranschen, elfordonets arkitektur samt en övergripande bild över mjukvaruutveckling för Automotive.
Syftet med kursen är att ge den studerande teoretiska och praktiska kunskaper om programmering i C/C++. Kursen går igenom begrepp som utgör basen för program och komponenter i C och C++, strukturerad programmering och användning av procedurella, objektorienterade, samtidiga, generiska och händelsebaserade tekniker för att utveckla program.
Syftet med kursen är att de studerande ska få kunskaper och färdigheter i utveckling av inbyggda system för Automotive med de vanligaste programmeringsspråken som används i branschen. Kursen går igenom bland annat delar och funktionssamband i ett inbyggt system, olika typer av inbyggda system, relaterade programmeringsspråk och utvecklingsmiljöer, sensorer och Realtid-operativsystem.
Kursen syftar till att ge teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter inom kravhantering och mjukvarudesign samt att kunna bryta ner krav till en lämplig arkitekturdesign.
Kursen syftar till att ge kunskaper om och praktiska färdigheter i tillämpning av de vanligast använda kommunikationsprotokollen inom inbyggda system och Automotive, t.ex CAN, LIN, MOST, FlexRay, Bluetooth.
Syftet med kursen är att de studerande ska få fördjupade kunskaper om och färdigheter i att kunna programmera, utveckla, felsöka och enhetstesta inbyggda system med C/C++ och tillämpa RTOS efter en given kravspecifikation.
Syftet med kursen är att ge den studerande kunskap om de vanligaste CI (Continuous Integration) systemen samt hur dessa används. Kursen behandlar även programmering i Python.
Läs mer om LIA på https://ya.se/lia-praktik/
Totalt: 400 YH-poäng
Denna utbildning bedrivs delvis på engelska, undervisning och kursmaterial sker främst på engelska. Väljer du sedan att arbeta i fordonsbranschen så hamnar du sannolikt i en internationell miljö.
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Engelska 6
- Matematik 2, 100p
- Programmering 1, 100 poäng
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Saknar du behörighet?
Preparandutbildning
Vad är en Preparandutbildning:
Preparandutbildningen är baserad på E-learning, vilket innebär att det är självstudier där du studerar i din egen takt utan att vara kopplad mot en lärare.
Saknar du behörighet för Matematik 2 eller Programmering 1 går det att läsa en preparandutbildning.
Saknar du behörighet för Matematik 2 kan du läsa vår preparandutbildning:
LÄS PREPARANDUTBILDNING “MATEMATIK 2”
Saknar du behörighet för Programmering 1, kan du läsa vår preparandutbildning:
LÄS PREPARANDUTBILDNING “Programmering 1”
BFU – Behörighetsgivande förutbildning
En BFU inom yrkeshögskolan syftar till att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Den är endast till för sökande som uppfyller de grundläggande behörighetskraven samt “Engelska 6” och “Matematik 2”, men saknar det särskilda förkunskapskravet “Programmering 1” . BFU:n ger behörighet för Programmering 1 och den som har genomgått BFU med godkänt resultat är garanterad en plats på YH-utbildningen Advanced Software Developer Electrical & Autonomous Vehicles. BFU:n är på heltid och går under 3 veckor. BFU:n är CSN-berättigande. Vid fler sökanden till BFU:n än antal platser kommer ett urval hållas.
Att bli behörig med reell kompetens:
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.
Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat.
Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.