Mina studier

Fortbildning för YKB – allt om delkurser och priser hos YrkesAkademin 

 

 

 

Är det dags att förnya ditt yrkeskompetensbevis? Tycker du det är svårt att veta vilka delkurser som behövs till din fortbildning? Lugn, vi guidar dig rätt bland de olika delmomenten, kostnader och hur du går tillväga för att uppdatera ditt YKB för person-och godstransporter.  

 

 

 

HITTA RÄTT UTBILDNING FÖR DIG DIREKT

 

    

VAD ÄR YKB OCH VARFÖR BEHÖVER JAG DET? 

 

 

Det råder idag stor efterfrågan på yrkesförare för lastbil och buss. Vissa beräkningar visar att vi kommer behöva runt 50 000 nya yrkesförare för tung trafik i Sverige under kommande år. På YrkesAkademin har vi utbildat för dessa yrkesroller i många år och är störst i landet för just buss- och lastbilsutbildningar.  

 

Men för att få jobba med person- och godstransporter med buss och lastbil behöver du också ett YKB för att köra lagligt och inte riskera böter. YKB är en förkortning för yrkeskompetensbevis och är ett dokument i form av ett litet plastkort som du alltid måste ha med dig när du kör. Det här kortet styrker att du har rätt kompetenser och kunskaper för att få göra person- och godstransporter professionellt. 

 

 

YKB Grundutbildning  

 

Vill du arbeta som yrkesförare och köra buss eller tung lastbil ska du enligt lag ha ett giltigt YKB, utöver rätt körkortsbehörighet. För att få ditt YKB behöver du slutföra en grundutbildning med godkänt resultat.  Det kan du göra tryggt och effektivt hos oss på YrkesAkademin. 

 

 

Hitta en YKB GRUNDUTBILDNING nära dig

 

 

YKB fortbildning  

 

 

Efter att du fått ditt yrkeskompetensbevis är det sedan giltigt i fem år vilket betyder att det måste förnyas innan den tidsramen löper ut för att du ska köra lagligt. För att förnya YKB behöver du gå en fortbildning vart femte år för att underhålla dina kunskaper. Ett bra tips är att göra detta i god tid innan utgångsdatumet så att du inte riskerar att köra olagligt. 

 

 

YKB fortbildning delkurser – så går det till  

 

Fortbildningen är på 35 timmar, och delas upp på fem delkurser om minst sju timmar. Hos oss på YrkesAkademin finns det olika sätt att läsa din fortbildning. Du kan antingen läsa alla delkurser under samma vecka, eller välja att dela upp fortbildningen under en längre tidsperiod.  

 

De fem momenten är: Sparsam körning, Specifika transporter, Lagar och regler, Ergonomi och hälsa samt Trafiksäkerhet och kundfokus.  

 

Vad kostar en YKB Fortbildning? 

 

 

 

 

 

YKB Fortbildning – hitta och boka din delkurs redan idag

 

 

YKB Delkurs 1 – Sparsam körning 

 

Delkurs 1 innefattar delar som gör dig medveten om
fordonets kraftöverföring och hur man bäst kan nyttja denna. 
 

BOKA DELKURS 1

 

 

 

YKB Delkurs 2 – Godstransporter 

 

I Delkurs 2 får du kännedom om vägtransporternas betydelse och ekonomiska villkor jämfört med övriga godstransportslag och persontransporter. 
 
BOKA DELKURS 2

 

 

 

YKB Delkurs 3 – Lagar och regler 

 

Delkurs 3 innefattar vilka lagar och regler som gäller för en yrkesförare.
 
BOKA DELKURS 3

 

 

 

YKB Delkurs 4 – Ergonomi och hälsa 
 

Delkurs 4 innehåller delar för att kunna förebygga arbetsskador.

 

Boka delkurs 4

 

 

 

YKB Delkurs 5 – Trafiksäkerhet 

 

Delkurs 5 ger dig kunskap för att kunna bedöma krissituationer och att kunna ge första hjälpen vid personskador.
 
Boka delkurs 5

 

 

YKB Fortbildning 35 h – läs delkurs 1 till 5 i ett svep

 

Hos YrkesAkademin kan du gå din YKB Fortbildning som en sammanhållen vecka på totalt 35 timmar. Detta är ett snabbt och effektivt sätt att förnya ditt yrkeskompetensbevis. Vi erbjuder fortbildning 35 h på flera orter i Sverige, till förmånliga priser. 

 

 

Hitta YKB Fortbildning 35 h