Mina studier

Utbildningar i Örebro

Vi har utbildningar för arbetssökande via Arbetsförmedlingen, Yrkesvux-utbildning via kommuner, Yrkeshögskola (YH), samt utbildningar för privatpersoner och företag. Här nedan hittar du alla våra utbildningar i Örebro.

Utbildning i Örebro

 

Örebro lockar många studenter tack vare sitt breda utbud av utbildningar. Här kan du plugga på bland annat högskola, yrkeshögskola och arbetsmarknadsutbildningar. För att få möjlighet till att gå en arbetsmarknadsutbildning behöver du vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Utbildningen är framtagen för att ge relevant kunskap inom ett yrkesområde där behovet av arbetskraft är stort, vilket ökar dina chanser till jobb.

 

Yrkesutbildning i Örebro

 

En utbildningsform som blir alltmer populär är yrkeshögskola. Det finns många anledningar till att de är så under tiden du studerar samlar du på dig praktiska och teoretiska kunskaper som motsvarar de krav som finns på arbetsmarknaden. Utbildningarna är dessutom ganska korta (vanligtvist två år) och de allra flesta får anställning efter avslutade studier. 

 

Merparten av de utbildningarna som finns på YrkesAkademin går att läsas på distans. De är bundna till en studieort dit du behöver ta dig några gånger per termin. Däremellan kan du själv bestämma varifrån du vill studera.

 

Örebro som studentstad

 

Att börja studera i en ny stad kan kännas läskigt och spännande på en och samma gång. Därför är det vanligt att frågor kring studier, boende och den nya orten uppstår innan. 

 

För den aktive är Örebro en perfekt stad att studera i. Här kan du hitta på allt från att paddla kajak, till fäktas och prova på aerobics. Utöver det finns i staden ett brett utbud av mysiga caféer och restauranger. Läsåret 2010/2011 utsågs Örebro till Sveriges bästa studentstad.

 

Du tar dig lätt runt i Örebro till fots eller med cykel. Här finns även tretton busslinjer som knyter ihop staden. Tolv kilometer väster om centrum ligger Örebro airport. Här avgår flera 

 

Studentboende i Örebro

 

För att hitta studentbostäder i Örebro finns det flera vägar att gå. Du kan antingen ställa dig i lokala bostadsköer för studenter för att hitta lägenheter hos kommunala aktörer. Du kan även lägga ut en annons eller leta efter annonser på Blocket om erbjudanden om att hyra in dig som student. I örebro kan du få kontakt med privata hyresvärdar, som Svenska Studenthus, som hyr ut studentlägenheter i flera olika kommuner. Du kan också hitta information i studentgrupper för din studieort på Facebook. Även på Blocket.se finns det studentboende att hitta Örebro med omnejd. 

 

Viktigt att komma ihåg är att  du måste vara folkbokförd på den studieort där du ska bo. Flyttanmälan gör enklast på skatteverkets hemsida. 

 

Fakta om Örebro

 

Örebro är en centralt placerad studentstad med närhet till både Stockholm och Göteborg. Med en befolkning på ca 150 000 är Örebro den sjätte största kommunen i landet. Örebro ansågs länge med sina skofabriker vara en industristad, som idag mer präglas av utbildning och tjänster.

 

Universitetssjukhuset i Örebro och Örebro universitetet är i dagsläget stora arbetsgivare i staden. Med sin flygplats och med sina vältrafikerade tåg har staden nära till resten av Sverige.

 

Örebro har många gröna naturreservat och närhet till Hjälmaren och sjön Tysslingen som erbjuder många chanser för naturupplevelser i skogar och vid sjöar.