Information om Corona-viruset

Mina studier

Utbildningar i Mora

 

Vi har utbildningar för arbetssökande via Arbetsförmedlingen, Yrkesvux-utbildning via kommuner, Yrkeshögskola (YH), samt utbildningar för privatpersoner och företag. Här nedan hittar du alla våra utbildningar i Mora.

Mora

 

Mora är beläget i centrala Dalarna, och innehar 13,000 invånare i kommunen (2018) och 20,000 invånare i tätorten (2018). Mora ligger på ett näs mellan Siljan och Orsasjön.

 

Det finns belägg för att Mora funnits sedan 1200-talet, och det kan ha varit befolkat sedan ännu tidigare. Staden växte fram och under 1500-talet skulle Gustav Vasa sätta sin prägel på staden genom att bl.a. gömma sig för dansken i Utmelandsmonumentet som står kvar än idag. Under 1800-talet växte flera industrier fram, men det var till stor del hantverk som tillverkades och såldes med framgång. Den klassiska morakniven är ett exempel på hantverk som idag förknippas med Sveriges identitet.

 

Världskände konstnären och skulptören Anders Zorn kommer härifrån. Staden är mest känt för Vasaloppet som startar i Sälen och avslutas i Mora, en skidtradition som startade 1922 och blivit ett internationellt erkänt lopp. Mora är även lite av en knutpunkt för fjäll-resenärer.