Information om Corona-viruset

Mina studier

Utbildningar i Ludvika

 

Vi har utbildningar för arbetssökande via Arbetsförmedlingen, Yrkesvux-utbildning via kommuner, Yrkeshögskoleutbildningar och för privatpersoner och företag

Ludvika

 

En stad influerad av Gustav Vasa som transformerats från råmaterialsproducent till världscentrum för kraftöverföringsteknik.  

Ludvika som stad grundades 1919, men är betydligt äldre än så. Staden influerades av Gustav Vasa under 1500-talet då han anlade Sveriges första kronobruk för stångjärnssmide. Järnbruk har varit en stor del av Ludvikas näringsliv, speciellt fram till tidigt 1900-tal. 

Ludvika ligger i södra Dalarna, och har ca 29,000 invånare i kommunen (2018) och 16,000 invånare i tätorten (2018). Det gör Ludvika till den 83:e största tätorten i Sverige. 

Ludvika hade länge järn och skog som främsta näringsgren, men under 1900-talet började Elektriska Aktiebolaget Magnet att bedriva verksamhet kring elektriska maskiner. 1916 skulle bolaget bli en del av ABB (då ASEA), och idag är 2,600 personer anställda av ABB i Ludvika vilket gör det till den största arbetsgivaren i staden. Det har lett till att Ludvika anses vara ett världscentrum för kraftöverföringsteknik. 

Ludvika är en liten stad med rik historia som är väl värd ett besök.