Mina studier

Utbildningar i Ludvika

Vi har utbildningar för arbetssökande via Arbetsförmedlingen, Yrkesvux-utbildning via kommuner, Yrkeshögskola (YH), samt utbildningar för privatpersoner och företag. Här nedan hittar du alla våra utbildningar i Ludvika.

0 Utbildningar

Sortera efter:

Ludvika

 

En stad influerad av Gustav Vasa som transformerats från råmaterialsproducent till världscentrum för kraftöverföringsteknik. Ludvika ligger i södra Dalarna, och har ca 29,000 invånare i kommunen (2018) och 16,000 invånare i tätorten (2018). Det gör Ludvika till den 83:e största tätorten i Sverige.

 

Ludvika som stad grundades 1919, men är betydligt äldre än så. Staden influerades av Gustav Vasa under 1500-talet då han anlade Sveriges första kronobruk för stångjärnssmide. Järnbruk har varit en stor del av Ludvikas näringsliv, speciellt fram till tidigt 1900-tal.

 

Ludvika hade länge järn och skog som främsta näringsgren, men under 1900-talet började Elektriska Aktiebolaget Magnet att bedriva verksamhet kring elektriska maskiner. 1916 skulle bolaget bli en del av ABB (då ASEA), och idag är 2,600 personer anställda av ABB i Ludvika vilket gör det till den största arbetsgivaren i staden. Det har lett till att Ludvika anses vara ett världscentrum för kraftöverföringsteknik.

 

Ludvika är en liten stad med rik historia som är väl värd ett besök.