Information om Corona-viruset

Mina studier

Utbildningar i Karlskrona

 

Vi har utbildningar för arbetssökande via Arbetsförmedlingen, Yrkesvux-utbildning via kommuner, Yrkeshögskola (YH), samt utbildningar för privatpersoner och företag. Här nedan hittar du alla våra utbildningar i Karlskrona.

Karlskrona

 

En av Sveriges viktigaste kuststäder som en gång i tiden planerades bli Sveriges huvudstad.

 

Karlskrona grundades 1680 efter att Sverige tagit över Blekinge från danskarna. Namnet uppkom från Karl XI som grundade staden, och blev en viktig kuststad mycket på grund av sitt strategiska läge vid Östersjön. Under många år var Karlskrona Sveriges tredje största stad, och tankar kring att göra Karlskrona till Sveriges huvudstad var påtagliga främst under stormaktstiden. Planerna realiserades som bekant aldrig, och Stockholm behöll sin plats som huvudstad. 1998 hamnade Karlskrona på Unescos världsarvslista tack vare stadsplanen och den äldre bebyggelse som finns där.

 

Belägen i södra Blekinge har Karlskrona blivit en hamnstad med stor betydelse, både i form av historia och näringsliv. Läget har skapat naturliga förutsättningar för att arbeta med avancerad örlogsteknologi, vilket resulterat i IT-företag som bl.a. arbetar med ledande ubåtsteknologi för Sveriges försvarsmakt. Ytterligare ett stort företag kopplat till Karlskronas kustläge är familjeföretaget Stena Line med ca 400 anställda.

 

Karlskrona har ca 66,000 invånare (2018) i kommunen och ca 33,000 invånare i staden, vilket placerar staden som den 33e största i Sverige (2015). Vill du besöka en stad i teknologisk framkant som har rik historia är Karlskrona definitivt värt ett besök.