Mina studier

Utbildningar i Hudiksvall

Vi har utbildningar för arbetssökande via Arbetsförmedlingen, Yrkesvux-utbildning via kommuner, Yrkeshögskola (YH), samt utbildningar för privatpersoner och företag. Här nedan hittar du alla våra utbildningar i Hudiksvall.

Hudiksvall

 

En stad känd som “Glada Hudik” trots en historik av omfattande bränder. Hudiksvall grundades 1582 av Johan III, men man har funnit gravhögar från järnåldern som indikerar att området varit bebott sedan länge. Staden grundades genom att slå ihop två byar – Hudik och Vallen, och området var en knytpunkt för marknader genom hamnen.

 

Hudiksvall har drabbats av stora bränder genom åren som påverkat stadsbilden. Ryssarna anlade en brand 1721 där nästan alla byggnader brann ner, och ytterligare en storbrand var år 1792. Inte mycket finns kvar av Hudiksvall från 1500-talet, mycket på grund av bränderna. Trots bränder har Hudiksvall i folkmun fått uttrycket “Glada Hudik” med rötter från 1800-talet, mycket tack vare livliga fester och stadens stora sällskapsliv.

 

Kuststaden ligger i den nordöstra delen av Gävleborg, och är den största staden i Hälsingland sett till antalet invånare. Hudiksvall har ca 16,000 invånare i tätorten, och ca 37,400 invånare i kommunen vilket gör staden till den 79:e största tätorten i Sverige (2015). Näringslivet i Hudiksvall har historiskt varit framförallt fiske, sjöfart, handel, och hantverk, något som präglar staden än idag.

 

Ekoparken Hornslandet bjuder på 13 vandringsleder och kända Sagofiguren Mulle Meck har en värld att besöka här. Teatergruppen Glada Hudik-teatern kommer härifrån.

 

Vill man besöka en stad som trots svåra tider kallas “Glada Hudik” tack vare fester, är Hudiksvall en plats värd att åka till.