Mina studier

Utbildningar i Gävle

Vi har utbildningar för arbetssökande via Arbetsförmedlingen, Yrkesvux-utbildning via kommuner, Yrkeshögskola (YH), samt utbildningar för privatpersoner och företag. Här nedan hittar du alla våra utbildningar i Gävle.

Utbildning i Gävle

 

Norrlands näst största ort erbjuder goda möjligheter för dig som vill studera. På den här sidan har vi samlat alla våra utbildningar som går att läsa i Gävle. 

 

Yrkeshögskola i Gävle

 

Det finns många anledningar till att yrkesutbildningar blivit mer och mer populära de senaste åren. Under tiden du studerar samlar du på dig teoretiska och praktiska kunskaper som motsvarar de krav som finns på arbetsmarknaden. Dessutom är utbildningarna korta (oftast två år) och de flesta får arbete direkt efter avslutade studier. I Gävle erbjuder YrkesAkademin yrkeshögskoleutbildningar, arbetsmarknadsutbildningar och yrkesvux för dig som saknar gymnasieexamen. 

De flesta av våra utbildningar ges merparten på distans med ett antal fysiska träffar. Hur många träffar det rör som om varierar beroende på vilken utbildning du väljer. Läs mer på varje kurs utbildningssida.

 

Gävle som Studentstad

 

Att börja studera innebär för somliga en helt ny tillvaro i en helt ny stad. Många frågor rörande boende, studier och den nya orten kan uppstå i samband med detta. 

 

I anrika Gävle har du alltid nära till vattnet så väl som skog och natur. Staden erbjuder ett stort utbud av idrottsliv, aktiviteter, upplevelser och uteliv med restauranger och uteserveringar. 2017/2018 prisades Gävle som Sveriges bästa studentstad. 

 

I Gävle är det lätt att ta sig runt till fots eller med cykel. I staden finns även täta kommunikationer med stadsbussar, och från Gävle centralstation avgår även tåg för den som väljer att pendla.

 

I staden finns det flera bostadsbolag som förmedlar studentlägenheter. Vill du inte bo i en studentlägenhet kan du försöka få tag på ett andrahandskontrakt på den privata marknaden.

  

Gävles historia

 

Gävles första dokumentation med stadsprivilegier kommer från 1446, men staden har funnits längre än så. Fisket utgjorde en stor del av näringslivet under 1400-talet till 1600-talet då Gävle tidvis hade monopol längs Sveriges norra kust.

 

Gävle ligger i de sydöstra delarna av Gästrikland och innehar ca 101 000 invånare i kommunen (2018) och 76 800 i tätorten (2018). Det gör Gävle till Sveriges 14:e största tätort. I orten finns det många stränder där den mest omtalade heter Rullsand, även kallat Sveriges riviera. Strax utanför staden ligger Mackmyra Whiskydestilleri.

 

Gävle är känt både i Sverige och internationellt för sin julbock. Varje år skapar man en bock av halm som står några veckor innan jul. Det händer dessvärre mer ofta än sällan att vandaler bränner ner bocken. Julbocken finns med i Guinness Rekordbok som världens största halmbock.