Information om Corona-viruset

Mina studier

Utbildningar i Falun

 

Vi har utbildningar för arbetssökande via Arbetsförmedlingen, Yrkesvux-utbildning via kommuner, Yrkeshögskoleutbildningar och för privatpersoner och företag

30 Utbildningar

Sortera efter:

Öppen för sen ansökan

Yrkeshögskola

Falun - Falun/Avesta/Ludvika: 4 januari 2021. Öppet för sen ansökan t.om. 22 oktober

Produktionsutveckling Industri 4.0 distans

Öppen för ansökan

Yrkeshögskola

Falun - Kursstart våren 2021.

Behandlingspedagog distans

Yrkeshögskola

Falun - Kursstart 1 september. Ansökan är stängd

Hotel Supervisor distans

Yrkesvux

Falun - Kursstart 2 november 2020

Yrkesförare persontransporter – Buss

Yrkesvux

Falun - Kursstart 2 november 2020

Yrkesförare Lastbil / Lastbil-släp

Yrkeshögskola

Falun - Kursstart 17 augusti 2020

Affärsutvecklare Besöksnäring distans

Privat- och Företagsutbildning

Falun

ADR Grundutbildning samt Klass 1

Yrkesvux

Falun - Kursstart 2 november 2020

Anläggningsförare – Grävmaskin/Hjullastare

Arbetsmarknadsutbildning

Falun - Studiebesök tisdagar klockan 13.00

Bussförare
Föregående1234

Falun

Falun blev officiellt en stad 1641 efter att politiker lyckats genomdriva det över ett par decennier. Man vet att invånare har bott i Falun sedan 1000 talet (och kanske så tidigt som under 700 talet) tack vare spår från det som utmärker Falun mest – Falu koppargruva. 

Falun är residensstad i Dalarnas län och staden klassas som ett världsarv, vilket betyder att staden är värd att bevara då den anses vara en angelägenhet för hela mänskligheten.
Genom staden rinner Faluån som delar staden i två delar, den ena sidan av ån kallas för den gruvliga sidan och den andra sidan för den ljuvliga sidan.

Koppargruvan lade inte bara grunden till staden, utan även till Sveriges stormaktstid under 1600-talet. Falu koppargruva har utvunnits i århundraden, och man stängde officiellt ner Falu koppargruva 1992. Detta har istället bidragit starkt till en annan näringsgren – turism, då koppargruvan lockar åtskilliga besökare varje år. 

 

Falun ligger i den östra delen av Dalarna bara ca 2 mil ifrån länets största stad – Borlänge. I mitten av 1600-talet var Falun Sveriges näst största stad med sina ca 6000 invånare, och har idag ca 59,000 invånare i kommunen.

 

Falun har växt upp kring Falu koppargruva och stadens ekonomi var länge helt beroende av kopparutvinningen. 25 juni 1687 rasade gruvan och den Stora Stöten bildades, detta ses som slutet på gruvans blomstringstid. Mirakulöst omkom ingen i raset eftersom det skedde på midsommardagen, vilket var en av få dagar på året då alla var lediga från gruvarbetet. Hålet är numera 300-400 meter i diameter och knappt 100 meter djupt.

 

För den kulturintresserade så finns en rad museum att besöka, t ex Falu koppargruva med tillhörande Gruvmuseet, Länsmuseet Dalarnas Museum och Falu järnvägsmuseum. Falun har en stark folkmusiktradition och varje höst anordnas festivalen/spelmansstämman Folkmusiknatta på Folkets hus.

 

Riksskidstadion Lugnet finns här som varje år anordnar Svenska skidspelen och som senast 2015 även arrangerade Skid VM.

 

Kända varumärken från staden är Falu rödfärg, Falu rågrut, Falu ättika och Falukorv. Kända personer från Falun är häcklöperskan Susanna Kallur, komikern Cecilia Forss och fotbollsmålvakten Patrik Carlgren.

 

Vill man besöka en stad märkt som världsarv, och ta del av koppargruvans historia är Falun en stad värd att besöka. 

Bild på Falun