Mina studier

Utbildningar i Borlänge

Vi har utbildningar för arbetssökande via Arbetsförmedlingen, Yrkesvux-utbildning via kommuner, Yrkeshögskola (YH), samt utbildningar för privatpersoner och företag. Här nedan hittar du alla våra utbildningar i Borlänge.

Utbildning i Borlänge

 

Intill Dalälven finner du Dalarnas största tätort Borlänge. Orten erbjuder goda möjligheter för den som vill studera. På den här sidan listar vi alla utbildningar som går att läsa i Borlänge hos oss på YrkesAkademin.

 

Vuxenutbildning i Borlänge

 

En utbildningsform som blir alltmer populär är yrkeshögskola. Anledningarna är många – du skaffar dig specialistkompetens inom ett område och utbildningarna är korta, vanligtvis runt två år. Dessutom får en stor andel av eleverna jobb direkt efter avslutade studier. YrkesAkademin erbjuder yrkeshögskoleutbildningar i Borlänge men det går också att läsa utbildningar som både arbetsmarknadsutbildning och yrkesvux.

 

Många av de utbildningar YrkesAkademin erbjuder går att läsas på distans. De är knutna till en ort dit du behöver ta dig till för att närvara på några fysiska träffar varje termin. Däremellan kan du välja helt själv varifrån du vill studera. Upplägget kan skilja från mellan de olika kurserna och utbildningarna. Mer information om upplägget finner du på kurssidorna.

 

Borlänge som studentstad

 

Att börja plugga innebär en stor förändring i livet. Det kan finnas många frågor innan, inte bara gällande studierna utan även om boende och staden som helhet.

 

I Borlänge tar du dig snabbt igenom stadens kärna, trots det finns här en stort utbud av aktiviteter och nöjen. Resecentrum ligger på gångavstånd från Borlänge centrum och är knytpunkten för buss och tågtrafik. I Borlänge kommun finns ett stort utbud av museum, evenemang och aktiviteter. Ta en tur till Dalarnas största köpcenter Kupolen, promenera i vattenparkens romantiska miljö eller besök teknikparken Teknikdalen. 

Det är lätt att hitta studentboende i Borlänge med hjälp av kommunens egna bostadsbolag Tunabyggen. Hittar du inget boende på egen hand kan du höra av dig till kommunens egna boendekoordinator.

 

Borlänges historia

 

Borlänge var länge en väldigt liten stad sett till antalet invånare, men det förändrades runt 187 då järnvägen kom vilket utgjorde grunden för både en befolkningstillväxt och en växande industri. De främsta industrierna i Borlänge är stålindustrin och pappersindustrin. Dessa har utgjort den största delen av näringslivet.

 

Borlänge är beläget i centrala Dalarna. Orten är Dalarnas största tätort med en befolkning på ca 52 000 (2018). Detta gör Borlänge till Sveriges 27:e största tätort (2015). Tätorten är idag Dalarnas viktigaste industri- och handelsort.

 

Borlänge är staden som växte fram med järnvägen, och är idag känt som en av Sveriges främsta industristäder.