Affärsutvecklare Besöksnäring

Kontakta oss

0770 - 18 60 50

Ansökan

Saknar du behörigheter?
Fyll i formuläret för reell kompetens och skicka med din ansökan.

Vill du arbeta med turism eller är du redan verksam inom besöksnäringen? Är du en kreativ optimist som gillar att utveckla, förbättra och hitta nya vägar framåt? Har du lätt för att nätverka och tycker om att påverka? Då är den här utbildningen något för dig!

 

Att jobba som affärsutvecklare

Som affärsutvecklare arbetar du med att driva och utveckla ett företag eller en organisation framåt. Du arbetar ofta nära ledningen och tar fram underlag genom att analysera nuläge, och göra omvärldsanalyser för att kunna föreslå en bra väg framåt för företaget. Det kan handla om nya produkter eller att förbättra system och funktioner.

En utbildning som ger dig bred kompetens

YrkesAkademins utbildning till affärsutvecklare inom besöksnäring ger dig kompetens att utveckla och paketera tjänster inom turist- och besöksnäringen. Utbildningen ger dig verktyg att kunna analysera marknadstendenser och trender, och att projektleda konceptutveckling och digitalt förändringsarbete. Du kommer också att ha kunskaper i att använda analysmaterial för att identifiera affärsmöjligheter och skapa attraktiva paket och tjänster för potentiella kunder.

Jobbmöjligheter inom besöksnäringen

Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Fram till år 2020 förväntas den svenska besöksnäringens omfattning och exportvärde fördubblas. Därför finns det goda jobbmöjligheter för affärsutvecklare med rätt kompetens och utbildning. Yrkesrollen är också viktig då företag i dag har ständigt höga krav på förbättring och utveckling för att öka konkurrenskraften.

Utbildningens upplägg och omfattning

Utbildningen genomförs på distans med tretton fysiska träffar (varje träff är i två dagar). Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen, är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.

Ledningsgrupper

I ledningsgruppen för våra utbildningar sitter representanter för de viktigaste aktörerna inom besöksnäringen på respektive ort. Vill ditt företag också vara en del av YrkesAkademins utbildningar? Kontakta oss!

Ledningsgrupp Affärsutvecklare Besöksnäring Visby: Gotlands Besöksnäring AB , Kneippbyn Resort Visby, goGotland AB, Gotlands Sports Academy, Hansevent,  Gotlands Museum, Wisbygymnasiet.

    

Ledningsgrupp Affärsutvecklare Besöksnäring Falun: Främby Udde Resort, Grönklittsgruppen, Högskolan Dalarna, Travel Experience, Falun-Borlänge Regionen Quality Hotel Dalecarlia, Falu fängelse, Hotell Fridhemsgatan, Besöksnäringsutveckling Dalarna.

Bra att veta

Klicka på respektive flik för att läsa mer om behörighet och utbildningens innehåll

Behörighet

Grundläggande behörighet:

Gymnasieexamen eller motsvarande annan utbildning.

Särskilda förkunskaper – Falun

Lägst betyget E (G eller 3) i gymnasiekursen eller motsvarande tidigare kurs

Engelska 6

Särskilda förkunskaper – Visby

Lägst betyget E (G eller 3) i gymnasiekursen eller motsvarande tidigare kurs

Engelska 6

Särskilda förkunskaper – Åre

Förkunskapskraven är under arbete. Inkommer inom kort.

Särskilda förkunskaper – Örnsköldsvik

Förkunskapskraven är under arbete. Inkommer inom kort.

Reell kompetens

Du kan också söka utbildningen med reell kompetens, det vill säga om du saknar formell behörighet men anser att du har de nödvändiga förkunskaperna, kan du ansöka om att få din reella kompetens prövad. Läs mer om hur du söker med reell kompetens här.

Motsvarande kunskap kan t.ex. ha erhållits genom yrkeserfarenhet inom handel med kund bemötande, kundtjänst arbete samt erfarenhet av kampanjer och erbjudanden mot målgrupp. Du använder då blanketten för att redogöra för din ”reella kompetens” och bilägger ansökan precis som med betygskopior.

Saknar du behörigheter?
Fyll i formuläret för reell kompetens och skicka med din ansökan.

Preparandutbildning

Du som inte uppfyller den särskilda behörigheten har en möjlighet att läsa vissa kurser som innehåller de viktigaste delarna från  respektive gymnasiekurs.
Preparandutbildningen är upplagd så att du arbetar i ditt eget tempo men skall kunna avsluta innan utsatt datum för att hinna skicka din ansökan till utbildningen. För att anses nå den särskilda behörigheten måste preparandutbildningen fullföljas med ett godkänt resultat.

Preparandutbildningen ger inga kurspoäng och betyg i ovanstående kurser. Behörigheten som uppnås gäller endast för att bli behörig att söka Yrkeshögskoleutbildning via YrkesAkademin. En genomgången och godkänd preparandutbildning garanterar inte utbildningsplats.

Alla preparandkurser finns att köpa i vår WEBBSHOP.

Utbildningens innehåll

Utbildningens innehåll

  • – Besöksnäring och upplevelseindustri, 20 yh-poäng
  • – Marknadsföring och försäljning, 45 yh-poäng
  • – Affärsekonomi och affärsmannaskap, 40 yh-poäng
  • – Affärsutveckling och projektledning, 40 yh-poäng
  • – Business English, 20 yh-poäng
  • – Affärsjuridik, 20 yh-poäng
  • – Lärande i arbete 1, 30 yh-poäng
  • – Produktutveckling och paketering, 45 yh-poäng
  • – Digital strategi och onlineerbjudande, 25 yh-poäng
  • – Yield Management och prissättning, 15 yh-poäng
  • – Lärande i arbete 2, 70 yh-poäng
  • – Examensarbete, 30 yh-poäng

Totalt                                                                           400 poäng

Utbildningens mål

Utbildningens mål

Efter avslutad utbildning ska du ha kompetens att:

 • – Utifrån marknadens efterfrågan utveckla attraktiva och lönsamma paketerade produkter och tjänster inom besöksnäringen
 • – Projektleda konceptutveckling och digitalt förändringsarbete
 • – Hitta samarbetspartners för att bygga ekosystem och nyttja kundens behov av helhetslösningar
 • – Analysera marknadstendenser och trender och snabbt anpassa utbudet
 • – Söka finansieringsstöd för olika utvecklingsprojekt
 • – Med hjälp av analysmaterial identifiera affärsmöjligheter och skapa attraktiva paket och tjänster, samt nå ut med dessa till potentiella kunder
 • – Planera för och genomföra Yield Management-analys och utifrån denna skapa en flexibel prissättning under en säljcykel av tjänster inom besöksnäringen
Distansstudier

YrkesAkademin har ett stort utbud av nätbaserade distansutbildningar. Dessa utbildningar passar dig som vill studera mer flexibelt eller är bunden till en specifik ort. Du behöver tillgång till en dator med webbkamera, headset och fast internetuppkoppling.

Det förekommer några fysiska träffar som det är viktigt att delta på. Mellan träffarna har du kontakt med din utbildningsledare som hjälper dig att uppnå utbildningens mål. Heltidsstudier innebär att du bör studera cirka 40 timmar i veckan och det är därför viktigt att ta ansvar och disponera tiden rätt.

INFO

Poäng
400 YH-poäng, 2 år

Utbildningsort

Falun, DISTANS
Visby, DISTANS
Åre, DISTANS
Örnsköldsvik, DISTANS

Läs mer om hur du studerar på distans.

CSN

Alla YH-utbildningar kostnadsfria
och berättigar till studiemedel från CSN.

Utbildningsstart

Falun: 13 augusti 2018
Visby: 10 september 2018
Åre: april 2019 (Ansökan öppnar i höst)
Örnsköldsvik: januari 2019 (Ansökan öppnar i höst)

Sista ansökningsdag

15 maj 2018

Ladda ner informationsblad