Hoppa till innehåll

Utveckla mjukvara för inbyggda system på yrkeshögskola – en passion för cirkusakrobaten Boris

 

Gör som yoga-kung fu-akrobaten Boris Snäll – kolla in Advanced software developer electrical and autonomous vehicles på YrkesAkademins yrkeshögskola.

Läs hur ett erfaret mjukvaruproffs imponerades av YrkesAkademins yrkeshögskola och utbildare, samt hur du kan söka till ett yrke som både är spännande och ger jobb direkt efter examen.

  • Det är verkligen flexibelt och anpassat efter branschens behov, berättar Boris.

 

 

När programmeringsproffset och akrobatikläraren (ja, du läste rätt) Boris Snäll, 47, började plugga till utvecklare av mjukvara för inbyggda system på YrkesAkademins yrkeshögskola så kom den ena glada överraskningen efter den andra.

 

 

Redan efter han skickat in ansökan, innan han ens blivit antagen, blåste utbildningsledaren sockorna av argentinaren Boris genom att ringa och prata flytande spanska – därefter anställde de Boris som hjälplärare dessutom.

  • YrkesAkademins utbildare är otroligt kunniga på programmering och inbyggda system men framför allt är de människor och lyssnar på dina individuella behov, säger Boris Snäll.

 

 

Boris Snäll. Foto: Wari Om Yoga Photography

 

Men låt oss backa bandet lite, till 2006 – då Boris, som är född och uppvuxen i Argentina, befann sig i trettioårsåldern och redan hade en karriär som programmerare. Denna släppte han dock för att följa sin andra passion i livet – akrobatik, yoga, kung fu och meditation.

 

 

  • Jag har hållit på med cirkusakrobatik och gymnastik som både lärare och genom föreställningar. Jag har alltid älskat att hålla på med kroppen, även med yoga och kung fu bland annat, berättar Boris.

 

 

Detta kom han göra i mer än 15 år, och på vägen hann han både träffa en svenska, flytta till Göteborg och få tre barn samtidigt som han turnerade runt i Skandinavien som professionell akrobat bland annat.

 

 

 

”Utbildaren från YrkesAkademin ringde och började prata spanska. Bara där blev jag ju imponerad.”

 

 

 

Men när Covid-19 slog till och evenemangsvärlden ströps åt började han snegla mot programmeringen igen.

 

 

  • Jag måste ju försörja min familj så jag dammade av spindelnäten på mitt gamla CV. Men inga företag ringde tillbaka när jag sökte jobb eftersom jag var för ärlig i mina ansökningar. De såg ju att senaste gången jag arbetat som programmerare på 16 år. Jag behövde fräscha upp mina kunskaper helt enkelt.

 

 

 

Läs mer och sök till utbildningen

Advanced Software Developer Electrical & Autonomous Vehicles

 

 

 

KLICKA HÄR

 

 

Boris kontaktade sina gamla arbetsgivare i Argentina som känner honom väl och frågade vad de tyckte han skulle satsa på. ”Programmering för inbyggda system” blev svaret. Genom en annan vän i Sverige fick han tipset att kolla upp YrkesAkademin och då hittade Boris till yrkeshögskolan på www.ya.se. Där såg han utbildningar så som Advanced software developer electrical & autonomous vehicles med flera. Boris skickade in en ansökan till en av dem.

 

 

 

  • Jag blev uppringd igen av utbildningsledaren som började prata spanska med mig! Bara där blev jag ju imponerad. Jag var osäker på vilken av utbildningarna jag skulle gå men all personal var så engagerade, avdramatiserade det hela och hjälpte till att guida mig igenom valen till jag hamnade rätt. Jag trodde att skolsystemen skulle vara mycket mer rigida men YrkesAkademins personal var jätteflexibla, lyssnade på mina individuella behov och såg till att jag hamnade rätt, och jag kände mig verkligen välkommen och supertrygg. Här var det verkligen människor bakom titlarna.

 

 

 

”Yrkeshögskola är verkligen inriktad mot arbetsmarknaden. Här får du de kunskaper i programmering som behövs för yrket.”

 

 

 

Många strängar på lyran. Förutom akrobat, yogalärare, kung fu-kille och erfaren programmerare är Boris Snäll även musikant….och nu alltså hjälplärare på YrkesAkademins yrkeshögskola. Och just den breda kunskapen är något han själv berömmer skolans utbildare för. ”Bara härom veckan satt vi och på lunchrasten och pratade med läraren om The Big Bang. Det fångade han upp och redan i nästa lektion vävde han in hur det hänger ihop med det vi gör i yrket. Då blir det intressant på ytterligare en nivå”, säger Boris.

 

 

 

 

Boris började studera på utbildningen men kände efter någon månad att hans redan goda programmeringskunskaper gjorde vissa delar överflödiga.

 

 

  • Då började jag hjälpa mina vänner som studerande här på utbildningen. Det uppmärksammades av utbildarna och personalen på YrkesAkademin så efter ett tag erbjöds jag jobb som lärarassistent vilket jag är samtidigt som jag läser klart min utbildning.

 

 

Varför skulle du rekommendera andra att läsa till Advanced software developer på YrkesAkademins yrkeshögskola?

 

 

  • Yrkeshögskola är bra för att den verkligen är inriktad mot arbetsmarknaden och de behov som faktiskt finns i branschen, och utbildningens innehåll hålls verkligen superfräscha och aktuella, det märks så tydligt. Här får man de kunskaper i programmering som behövs för yrket och därför är man redo när man kommer ut efter examen. Bara helt nyligen var det någon som påpekade att vissa delar av någon kurs behövde uppdateras på grund av att något i branschen hade ändrats och då gjorde YrkesAkademin det direkt. Det krävdes ett enda telefonsamtal så var det gjort. Det är verkligen flexibilitet och anpassat efter branschens behov! På andra ställen hade det säkert stötts och blötts i flera år i medan byråkratin processat det.

 

 

 

”Föreläsarna är otroligt kunniga. De studerande sitter som på nålar, det bli knäpptyst i klassrummet.”

 

 

 

 

Vad har överraskat dig mest sedan du började på utbildningen?

 

  • Hur otroligt kunniga utbildarna och gästföreläsarna är på YrkesAkademin. De är ju specialister som jobbar aktivt inom de respektive branscherna. De kan oftast svara på de mest invecklade frågor och nördiga detaljer. När man till exempel är programmerare för inbyggda system jobbar man ju också med elektronik. Då rör det också bredare ämnen som kvantfysik och atomer. Bara härom veckan satt vi och på lunchrasten och pratade med läraren om The Big Bang. Det fångade han upp och redan i nästa lektion vävde han in hur det hänger ihop med det vi gör i yrket. Då blir det intressant på ytterligare en nivå. De studerande sitter som på nålar, det blir knäpptyst i klassrummet, det är jättehäftigt.

 

 

Läs mer och sök till utbildningen

Advanced Software Developer Electrical & Autonomous Vehicles

 

 

 

KLICKA HÄR

 

 

Vad skulle du ge för råd till andra som vill utbilda sig inom det här området?

 

 

  • Om du tycker om att programmera för inbyggda system så kan du verkligen lära dig så mycket på den här utbildningen, om du sedan använder det för bilindustrin, eller ditt nästa mål är att programmera för rymdfarkoster bestämmer du själv. Allting från smarta kylskåp till självkörande jordbruksmaskiner, tåg, båtar eller flygfarkoster behöver programmeras så det handlar om vad du själv är intresserad av. Men oavsett om du är ny på programmering eller om du har mer avancerade kunskaper så finns det olika utbildningar inom inbyggda system på YrkesAkademins yrkeshögskola.

 

 

Vad är det coolaste med det här yrket och utbildningen tycker du?

 

  • Alltså, jag hade egentligen inte någon relation till fordon sedan tidigare. Jag är ingen motorentusiast eller så. Men det häftiga är hur vi programmerare kan hjälpa till att göra fordonen bättre och därmed hjälpa människorna som ska använda dem. Ta personer som har nedsatt reaktionsförmåga, som vissa äldre till exempel. Genom programmering kan vi skapa sätt att assistera i snabba inbromsningar eller avläsningar av trafiksituationer. Det är bara ett exempel på allt coolt vi gör, vi är med verkligen och skapar framtidens upplevelser.

 

 

 

”När jag bygger upp mina lektioner inom yoga och akrobati märks det att jag tänker som en programmerare.”

 

 

 

Till sist måste jag ju fråga, vilken användning har du haft för din akrobatiska sida i det du gör nu?

 

 

 

  • Ja, det kanske kan låta som två fullständigt väsensskilda saker men mina två sidor märks i båda sakerna. I sättet jag bygger upp och organiserar mina kurser och lektioner inom yoga och akrobatik tror jag det märks att jag tänker som en programmerare, det finns en logik och ett systematiskt sätt som jag hjälper mina elever att utvecklas och uppnå sina mål. Om du ska lära dig att stå på händer till exempel så är det en serie med olika delar som du behöver lära dig, en progression. På samma sätt märks det nog på mitt programmerande att jag är akrobat, jag kan tänka mer utanför ramarna till exempel och tror jag är mer färgstark och vågad i lösningarna ibland.

 

Det märks nog i mitt programmerande att jag är akrobat. Jag kan tänka utanför ramarna och är mer färgstark och vågad ibland”, berättar Boris Snäll.

 

 

Och nu kanske de som söker till YrkesAkademins utbildningar inom mjukvaruutveckling för inbyggda system kan få dig som lärare i framtiden! Kommer de få lära sig stå på händer mellan lektionerna då? 😀

 

 

  • Haha, ja jag har alltid haft en talang åt att lära ut saker, både inom yoga eller akrobatik och inom programmering, så jag kan gärna tänka mig att bli lärare men samtidigt vill jag hålla mig uppdaterad genom att jobba i inom industrin. Så förhoppningsvis får jag chans att göra både och, säger Boris Snäll.

 

 

Läs mer och sök till utbildningen

Advanced Software Developer Electrical & Autonomous Vehicles

 

 

 

KLICKA HÄR