Information om Corona-viruset

Mina studier

“Systemutveckling är så roligt att jag glömmer gå på toa”

12 april, 2021

Lollo Andersson förlängde ögonfransar, Anna Wilhelm var inredningsdesigner – nu löser de komplexa programmeringsproblem varje dag på YrkesAkademins YH-utbildning för systemutvecklare.

– Det är så kul att hålla på med det här att jag hamnar i trans och glömmer att gå på toaletten, berättar Anna Wilhelm.

Kommande veckor är de på väg ut till heta företag som Xlent och TietoEVRY men högsta drömmen för båda är…Försäkringskassan i Sundsvall.

 

 

Det brukar vara en av två saker som får folk att flytta till en annan stad: jobb eller kärlek. För Lollo Andersson, 26, var det kärleken – till en häst.

 

 

– Ja, jag bodde i Kista utanför Stockholm men ville skaffa häst och det var mycket billigare att ha den i Sundsvall. Så då flyttade jag hit, berättar hon.

 

 

Anna Wilhelm, 26, gjorde tvärtom.

 

 

– Jag är från Sundsvall men drog ut i världen för att plugga och bodde i Italien, Bangkok och Australien i samband med att jag utbildade mig till inredningsdesigner. Men sedan kom jag hem igen, säger Anna.

 

 

Så, 2020 bodde de båda i Sundsvall och drev egna företag – den ena inom fransförlängning och den andra som tillverkare av möbler och inredning. Och även om de inte kände varandra så hittade båda, från varsitt håll, till en kanske lite oväntad utbildning givet deras tidigare karriärer – Systemutvecklare Java, på YrkesAkademins yrkeshögskola.

 

 

 

“Jag tände på att det var så mansdominerat”

 

– Jag har vänner och familj som jobbar inom databranschen och så blev jag väl lite lockad av ingångslönen. Men det som verkligen fick mig att tända till var att det här ju är en så mansdominerad bransch. Jag ville nog visa att ”Hallå, vi kvinnor kan också!”, berättar Anna.

 

 

– Ja, jag är likadan tror jag. Jag hade även själv kollat in utbildningar för sådana mansdominerade yrken tidigare, som målare och snickare. Det kändes roligt att slå sig in i det eftersom mansyrken ofta har bättre avtal och bättre löner, säger Lollo Andersson.

 

 

– Ja, det är också sådant extremt stort utbud av jobb. De verkligen skriker ju efter systemutvecklare i branschen, fyller Anna i.

 

 

Systemutvecklare Java är en tvåårig utbildning som egentligen går att läsa från var som helst eftersom den är på distans men den utgår från Sundsvall och som brukligt på sådana här utbildningar brukar de ske ett antal fysiska träffar varje läsår. Men trots att både Lollo och Anna båda bodde i staden och är i samma ålder så hade de aldrig träffats tidigare.

 

 

 

“Man får världens rush”

 

– Våra utbildare satte alla oss som är från Sundsvall i samma grupp och det har varit en kanongrupp verkligen. Det var där vi fann varandra, berättar Anna.

 

 

Men de fann också passionen för ett nytt yrke.

 

 

– Vi pratar ofta om att det inte känns som man pluggar. Det är så roligt att tiden bara försvinner när man sitter och löser problem. Jag hade egentligen nästan ingen relation till datorer och programmering innan, säger Lollo.

 

 

– Det som har varit mest överraskande är att det verkligen har varit så roligt! Det är sjukt kul. Jag hamnar i trans, kan inte ta mig från datorn ibland och glömmer att gå på toaletten. Omvärlden bara försvinner och så sitter man med de här problemen och bara måste lösa dem. När man har löst ett problem får man världens rush. Jag är verkligen överraskad över hur extremt roligt det är, säger Anna.

 

 

– Ja, jag har svårt att sluta tänka på det bara för att det är så roligt. Till och med när jag planerar mina helger kommer jag på mig själv med att funderar på om jag kanske kan klämma in lite extra plugg för att det är så roligt och svårt att släppa, berättar Lollo.

 

 

 

“Jag skiter i vad andra tänker. Jag bara kör!”

 

Varken Lollo Andersson och Anna Wilhelm hade tidigare läst på yrkeshögskola, eller på distans, innan de hittade till YrkesAkademin men beskriver båda att de har uppskattat studieformen.

 

 

– Man måste försöka ha disciplin och lägga upp sina studier ordentligt. Det kanske är 2-3 föreläsningar i veckan men räkna med 40 timmars arbetsvecka ändå och slacka inte av bara för att det är på distans. Vi har haft bra hjälp från utbildarna. Du kan alltid höra av dig till dem, de är väldigt närvarande och lätta att få tag på. Men vi har också haft väldigt mycket stöd från vår grupp. Vi sitter uppkopplade mot varandra hela dagarna och snackar medan vi jobbar så det blir ändå som att vi hänger liksom, säger Anna.

 

 

– Sedan har det varit otroligt skönt att ha Anna, dels eftersom vi båda är tjejer, men också för att vi är helt nya på det här. En del andra i klassen kanske hade lite mer vana sedan tidigare så jag tyckte kanske det var lite svårt att våga fråga i början för att man tror att alla andra kan och då vill man inte verka dum. Men Anna är jätteduktig på att strunta i sånt, säger Lollo.

 

 

– Ja, jag skiter i vad andra tänker. Jag bara kör! Om jag inte förstår så är ju det enda sättet, säger Anna och skrattar.

 

 

– Ja, och det har gjort att jag också vågar fråga mer, berättar Lollo.

 

 

 

“Det är som lilla Silicon Valley här”

 

Nu ska båda ut på sin första LIA, eller Lärande i arbete som praktikperioderna kallas inom yrkeshögskolan. Lollo ska till Xlent och Anna har fixat sin LIA på TietoEVRY men vid frågan om deras drömjobb i framtiden kommer svaret från dem båda lika snabbt som…ja kanske lite oväntat för den oinvigde: Försäkringskassan!

 

 

– De har en väldigt bra IT-avdelning. Annars kanske inte just Försäkringskassan är stället där folk listar sitt drömjobb men just inom IT har de bland annat väldigt bra utbildningsprogram där de är duktiga på att vidareutbilda sin personal, berättar Lollo.

 

 

– Ja, sedan har kanske det valet en del att göra med att vi bor i här Sundsvall som ju är lite av ett IT-centrum i Sverige, i alla fall sett för myndigheter. Alla myndigheters IT-avdelningar ligger ju i Sundsvall. Det är liksom lilla Silicon Valley här, skrattar Anna.

 

 

Så, förutom en fin vänskap till varandra, vad har tycker ni har varit den största personliga behållningen med att läsa Systemutveckling Java på YrkesAkademin?

 

 

– Det här har gett ett stort självförtroende och en enorm utveckling. Att märka att ”Jag kan fan det här! Och det går asbra. Och så är det extremt roligt!”, säger Anna Wilhelm.

 

 

 

 

 

Vill du läsa med och ansöka till utbildningen Systemutvecklare Java?

 

 

KLICKA HÄR

 

Ansökan till höstens utbildning 2021 stänger 16 maj.