Hoppa till innehåll
Lektion på yrkeshögskola som BIM-samordnare där de ser över en ritning på ett hus.

Utbilda dig till BIM-samordnare och få en nyckelroll i framtidens byggande

Du som tar chansen att utbilda dig till BIM-samordnare går en strålande framtid till mötes i byggbranschen – och kan dessutom få en rolig och ledande roll efter examen.

BIM, eller Building Information Model, är ett samlingsbegrepp för en teknik inom en byggnads hela livscykel, där man samlar alla handlingar – ritningar, drift- och underhållsbeskrivningar med mera – på ett och samma ställe. Detta används som en arbetsmetod, och sätts ofta sedan in i en 3D-modell, som gör det hela visuellt överskådligt – ända från planeringsstadiet till den dag då byggnaden eventuellt ska rivas.

Stor efterfrågan på BIM-samordnare

BIM är den största delen till digitaliseringen i byggbranschen idag och hela grunden till det digitala arbetssätt som kommer att gälla i framtiden. Och det går i raketfart! Om 10-15 år så kommer detta ha utvecklat sig ännu mer och därför är det helt rätt att hoppa på det här tåget redan nu och ha den kunskapen, säger Calle Jansson som är projekteringsledare och BIM-strateg på WAADE.

WAADE sitter med i utbildningens ledningsgrupp, vilket innebär att de är ett av företagen som varit med och skapat kursinnehållet.

Varför är yrkeshögskoleutbildning rätt väg för att bli BIM-samordnare?

En BIM-samordnare behöver inte vara expert på varje enskild del utan snarare kunna förstå hur allt hänger ihop för att kunna just samordna. Därför är den här komprimerade formen perfekt. Har du sedan jobbat som BIM-samordnare så kan du också växla upp efter kanske ett par år och gå vidare till BIM-strateg. Sedan är ju utbildningen på distans vilket gör det lättare att läsa oavsett var du bor, säger Calle.

Vad är det roligaste med det här jobbet?

Det roligaste är om man har möjlighet till variation. Man kan gå till installationssidan eller beställarsidan bland annat. De här kunskaperna som vi sitter på är än så länge ganska unika. BIM-jobbet är oftast väldigt fritt var man jobbar eftersom allt är digitalt. Det skapar ju en ganska geografiskt obunden situation. Många av de projekt jag sitter i sitter folk från alla möjliga ställen, något som inte hade kunnat lösas fysiskt.

Vilken typ av människa passar bäst till att jobba med BIM tycker du?

Yrkesrollen lockar allt från arkitekter till tidigare produktionsledare inom bygg. När jag söker folk så tittar jag egentligen bara på drivkraften, vad de vill, jag läser knappt CV. Men kopplat till själva rollen så måste du, förutom en gedigen utbildning såklart, ha ett sinne för ordning och reda samt struktur. Du måste kunna ha lite split vision då du ofta sitter med flera projekt parallellt. I grund och botten måste du ha ett intresse för hela processen men samtidigt kan det såklart vara stimulerande om du hittar någon specifik aspekt som du engagera dig i och ”nördar in” dig på, säger Calle.