Mina studier

På YrkesAkademins utbildning för trafiklärare gör alla succé

24 maj, 2022

Vill du plugga till trafiklärare – då ska du söka dig till YrkesAkademins yrkeshögskola.

Vi pratade med Stefan Vikström utbildningsledare på distansutbildningen med säte i Luleå, där samtliga studerande i första årskursen tog examen och 95 procent får jobb direkt efteråt.

  • Det här är ett riktigt drömjobb och branschen skriker efter trafiklärare, berättar Stefan.

 

 

Den 1,5-åriga yrkeshögskoleutbildningen Trafiklärare hos YrkesAkademin har redan tidigare funnits på flera orter i Sverige men öppnade som senast upp i Luleå med sin första årskurs förra året och när den klassen nyligen blev klara så kom samtliga av de 20 deltagarna hela vägen till examen och i princip alla blev dessutom erbjudna jobb direkt.

 

 

  • Det var bara en enda som inte började jobba direkt, men den personen hade också kunnat göra det om han ville för det fullkomligt skriks efter trafiklärare överallt nu, berättar Stefan Vikström.

 

 

SÅ KAN DU OCKSÅ BLI TRAFIKLÄRARE – LÄS MER OCH SÖK REDAN NU

 

 

KLICKA HÄR

 

 

 

Stefan är utbildningsledare på YrkesAkademin men driver också, tillsammans med sin bror, Roberts Trafikskola, en av många företag knutna till utbildningen.

 

  • Vi har många olika trafikskolor i ledningsgrupperna och som i flera fall hjälper till vid våra utbildningar, erbjuder LIA-platser (Lärande i arbete, alltså praktik) och sedan ofta anställer de som examinerats från YrkesAkademin, berättar Stefan.

 

 

“Jag vet vad trafikskolorna letar efter. De som studerar hos oss har en riktigt bra ryggsäck med verktyg när de kommer ut i yrket.”

 

 

 

Och det är just den täta kopplingen till trafikskolebranschen som är styrkan för YrkesAkademins yrkeshögskoleutbildning för trafiklärare menar han:

 

  • Ja jag vet ju vad trafikskolorna verkligen letar efter och vad de vill att nya trafiklärare ska kunna när de kommer från utbildningarna. De som studerar hos oss har en riktigt bra ryggsäck med alla verktyg som de kan använda när de kommer ut i yrket. Till exempel psykologi och yrkespedagogik, saker som ger en djupare förståelse och tillsammans med de 15 veckor där de jobbar praktiskt ute i bil får de en riktigt gedigen grund när de är klara.

 

 

 

Som på de flesta av YrkesAkademins yrkeshögskoleutbildningar sker en stor del av utbildningen Trafiklärare på distans via Zoom. Utbildningarna har dock alltid ett fysiskt säte och i skrivande stund finns trafiklärarutbildningarna med säten i Borlänge, Härnösand/Östersund, Norrköping och så just Luleå.

 

 

 

SÅ KAN DU OCKSÅ BLI TRAFIKLÄRARE – LÄS MER OCH SÖK REDAN NU

 

 

KLICKA HÄR

 

 

  • Vi har just nu nio fysiska träffar på plats under det ett och ett halvt år som utbildningen pågår. Det brukar vara mycket uppskattat när vi väl ses på plats. Då tränar vi framför allt på själva jobbet i bilen där vi jobbar med tre personer och en lärare i varje bil där man turar om att vara elev eller lärare. Andra gånger tar vi in gymnasieelever som får lektioner av våra trafiklärarstuderande, berättar Stefan.

 

 

Stefan Vikström är utbildningsledare på YrkesAkademin. 

 

 

 

Sedan gör ju våra studerande två LIA-perioder (Lärande i arbete) där de gör praktik på en trafikskola, och på den andra LIA:n får de ofta köra ut själva med elever, fast med uppbackning av en handledare. Jag skulle nog säga att det är en stor anledning till vårt goda resultat, att vi har så många bra trafikskolor som tar emot våra studerande. De har ju sedan anställt dem direkt efter examen.

 

 

 

“Alla våra studerande var extremt nöjda och vi fick väldigt fina betyg i slutenkäterna.”

 

 

 

  •  Jag var faktiskt rätt orolig när pandemin härjade så hårt just då vi skulle starta upp detta här i Luleå för 1,5 år sedan. De studerande tappade ju faktiskt en massa av den fysiska körtiden eftersom de inte kunde genomföras rent praktiskt. Därför ställdes extra krav på LIA:n men där steppade alla trafikskolor upp och tack vare det kunde vi komma i mål. Dessutom var alla våra studerande extremt nöjda och vi fick väldigt fina betyg i slutenkäterna. Just nu är vår andra årskurs i gång här i Luleå och de stortrivs, säger Stefan.

 

 

Nöjda studerande och alla får jobb, vad är hemligheten till framgångarna?

 

 

  • Förutom att vi har sjukt bra lärare på YrkesAkademin så får våra studerande också en massa grymma gästföreläsare från till exempel Polisen, Vägverket och så vidare. Vi har som sagt ett riktigt bra samarbete med branschen. Sedan är ju en av de stora fördelarna att du kan sköta det hela hemifrån i och med våra distanskurser. De studerande får bland annat göra olika studiebesök, till exempel på Bilprovningen eller hos bilhandlare för att provköra olika bilar och så vidare, saker de kan göra på sin hemort.

 

 

 

“Trafiklärare är ett riktigt drömjobb…det är omväxlande och roligt hela tiden.”

 

 

 

Till sist, vad vill du säga till de som läser detta och funderar på att bli trafiklärare?

 

 

  • Sök till den här utbildningen! Trafiklärare är ett riktigt drömjobb! Många i det här yrket som närmar sig pension vill inte ens sluta eftersom de trivs så bra med det här jobbet och då kan man ju förstå att det är roligt. Om man jämför med ett vanligt läraryrke där du har 20-30 elever i varje klass så får du som trafiklärare ägna din fulla uppmärksamhet åt en i taget. Alla elever kommer ju dit för att de vill ta körkort, så alla är motiverade, intresserade och engagerade. Sedan är ingen elev den andra lik så det är omväxlande roligt hela tiden.

 

 

SÅ KAN DU OCKSÅ BLI TRAFIKLÄRARE – LÄS MER OCH SÖK REDAN NU

 

 

KLICKA HÄR