Hoppa till innehåll

”Killarna började att duscha hemma när jag kom till jobbet”

Jessica Nielsen gick från udda fågel i killarnas omklädningsrum till att följa sin passion – och sadlar om till elnätsspecialist på YrkesAkadmins yrkeshögskola.

Nu tänker hon göra världen bättre och berättar hur utbildningen öppnat henns ögon för en helt ny värld.

– Jag kände direkt att ”det här måste jag ju berätta för någon annan, förstår folk hur viktigt det här är?!”, berättar Jessica.

 

 

Vägen hit var inte spikrak om man säger så.

 

 

Jessica Nielsen, 39, har gått genom livet lite som en mångsysslare. Hon har jobbat som gymnasielärare, inom stålindustrin, i kassan på Willys, stekt hamburgare och monterat solskyddsprodukter – bland annat.

 

 

– Jag har alltid tyckt om att lära mig nya saker och att bli utmanad. Särskilt gillar jag att greja med saker, plocka isär dem, sätta ihop dem och laga dem.

 

 

Det var det som ledde till hennes första yrkeshögskoleutbildning för flera år sedan – som underhållstekniker. Men i det yrket var det svårt att som tjej få jobb, hon fick bara korta provanställningar och hade rätt taskiga villkor. Jessica berättar att det var väldigt mansdominerat redan från start.

 

– Det fanns inte ens en plan för att en kvinna skulle arbeta där. Till exempel hade de bara ett omklädningsrum. Personligen hade jag inga problem men det var ju många av männen som slutade duscha på jobbet. Hur som helst gjorde jag ändå så bra ifrån mig att de inte ville förlora mig. Efter ett tag tyckte de verkligen att det var bra att få in kvinnor i arbetslaget. Det gav lite olika perspektiv på saker och gav en annan sammanhållning med blandade åldrar, kön och så vidare.

 

Där kunde historien ha slutat – men icke.

 

– Jag kände ändå att jag inte fick utnyttja min fulla potential. Jag kan och vill så mycket mer. Jag vill göra skillnad och kunna bygga upp något som hjälper många, göra ett avtryck på världen på något vis. Det var då jag fick upp ögonen för grön el. Det kändes fint att få vara med och utveckla elnätet. Det behövs ju verkligen en massa nytänk inom det här området.

 

 

Och det krävde en annan typ av utbildning.

 

 

 

”Jag kände direkt att ’det här fixar jag'”

 

– Det var då jag hittade YrkesAkademins YH-utbildning för elnätsspecialister och kände direkt att det kunde vara rätt, trots att jag bor i Vänersborg och utbildningen gavs från Västerås. Jag ringde dit och fick svar direkt. De jag fick prata med från YrkesAkademin var väldigt hjälpsamma och tyckte jag skulle söka ändå, utbildningen är ju ändå på distans och de 2-3 fysiska träffar vi har per termin såg jag som trevliga utflykter emellanåt. Dessutom var det skönt att få prata med proffs. Jag hade ju googlat en hel del på elnätsspecialist och undrade ”Vad är det egentligen?” Men det fanns liksom inga riktiga bra svar på nätet tyckte jag, så då var det jätteskönt när jag ringde till utbildarna på YrkesAkademin och pratade med dem. De kunde ju svara på allt. Jag fick ställa alla de här ”dumma” frågorna och fick samtidigt en trygghet kände att ”det här fixar jag ju”, berättar Jessica.

 

 

Och utbildarna blev sedan ett fortsatt stöd när kurserna startade.

 

 

– De är otroligt engagerade och ser till att vi alltid kan höra av oss till dem, så de känns att de alltid finns där om vi behöver dem. När vi kom till det här med olika mer avancerade beräkningar så fanns det lite kunskapsglapp bland vissa av de studerande men då spelade utbildaren in några extrainsatta pass som också gick att se i efterhand för att de som behövde skulle komma i kapp. Det blev repetition för vissa och samtidigt bra för de som var nya.

 

– För mig personligen har det varit grymt att föreläsningarna spelas in och jag alltid kan ta del av dem i efterhand. Den flexibiliteten är fantastisk och jag har många gånger kört föreläsningarna igen i lurarna när jag tar promenader eller städar bara för att få höra dem en gång till.

 

 

Nu är Jessica några månader in på utbildningen och känner själv att hon går från klarhet till klarhet med allt hon lär sig.

 

 

 

”Fler måste ju få veta det jag vet nu”

 

 

– Visst, det har varit lite utmanande att sitta still och plugga hela dagar. Man måste sätta av tid för det här och det är liksom 40 timmar i veckan som gäller, men det är fantastiskt intressant och jag bara känner ”det här måste jag ju berätta för någon annan, förstår folk hur viktigt det här är?!”. På många sätt går ju utvecklingen till nyare och mer miljövänliga energikällor alldeles för långsamt och det som har förvånat mig mest, nu när jag lär mig mer om elnäten i världen, är att jag trodde den långsamma utvecklingen berodde på att tekniken inte fanns, men det gör den ju! Det är politik och ekonomi som bromsar utvecklingen. Jag trodde ju att vi alla stod och stampade och ville samma sak men att förutsättningarna inte fanns – men så var det tvärtom.

 

Hon skrattar när hon berättar om hur familjen också dragits in i hennes nya passion.

 

 

– Barnen tycker redan att jag är ganska så tjatig när jag sitter och håller föreläsningar för dem hemma om hur det funkar med elnät i olika delar av världen och om hur bra vi har det, men jag vill ju att alla andra ska veta det jag vet nu.

 

– Min dröm är ju att hålla i projekt från start till slut där en beställare vill byta sina system till grön el. Då vill jag kunna få komma dit, kunna beräkna och kunna lösa den biten för dem. Men även kunna montera det åt dem – att vara med i hela cirkeln för att lösa kundproblem. Jag vill få folk att tänka om när det gäller klimatet och miljön. Och ännu längre fram vill jag jobba i ännu större projekt, kanske i fattiga länder där det finns bra möjligheter att få fram mycket el. I stora delar av Afrika finns det ju till exempel stora möjligheter att få fram solenergi och det skulle kunna höja levnadsstandarden för många, säger Jessica.

 

 

 

 

Vill du läsa mer och ansöka till utbildningen Elnätsspecialist?

 

 

KLICKA HÄR

 

Ansökan till höstens utbildning 2021. Ansökan stänger 16 maj.