Mina studier

Från rockgitarrist till ytbehandlingsspecialist

28 oktober, 2020

Vilket yrke i världen är mest rock and roll?

Frågar du hårdrocksgitarristen Beata Rautio så är svaret givet: 

— Helst vill jag hänga utanpå en oljerigg i Nordsjön, berättar Beata som läser till ytbehandlingsspecialist på yrkeshögskolan.

 

 

Egentligen kan det väl inte bli mer “heavy metal” än 23-åriga Beata Rautio, hårdrockaren som tog ett tidigt jobb bland livsfarliga smältdeglar i gjuteriet på Volvo.

 

— Det måste vara lite spännande för att jag ska bli intresserad och man måste ta det på allvar. När jag jobbade på gjuteri insåg jag direkt att det kan orsaka stora skador om man gör fel, då bli man skärpt, säger Beata.

 

Nyligen kom Beata hem från Berlin dit hon drog och pluggade musikproduktion men nu har hon ställt om siktet.

 

 

“Jag såg människor som hängde utanför en hög fasad – det kändes spännande”

 

 

— Ja jag har alltid gillat musik, särskilt lite hårdare och jag spelar gitarr, men har insett att jag hellre vill ha det som hobby än att arbeta med det. 

När hon kom tillbaka till Sverige hade emellertid en viss pandemi förändrat arbetsläget och hon behövdes inte längre på Volvos gjuteri.

 

 

Det var då hon såg bilden.

 

 

 

— Ja jag kollade in på YrkesAkademins hemsida och såg bilden av människor som hängde utanpå en hög fasad i rep, det kändes genast spännande.

 

 

Bilden hörde till yrkeshögskoleutbildningen för ytbehandlingsspecialister.

 

 

“Utbildningen är så snyggt gjord”

 

 

— Jag sökte direkt för det kändes som ett bra alternativ, med relativt kort utbildning och ändå få certifikat på alla delmoment. Det är ju skitmycket bra grejer de lär mig som funkar inom så många delar av industrin. Dessutom är det jäkligt kul, särskilt när vi tränar fallskydd från höga höjder.

 

Hur är det att hänga och dingla där, blir du inte höjdrädd?

 

— Jo man har ju respekt för höjder, annars är man väl sjuk haha. Nej men det var häftigt. Utbildningen är så snyggt gjord. Vi är i en stor lokal med höga master och sånt så man får känna hur det känns att sitta uppe i en mast. Det är coolt att få prova på det och roligt att ses med sina medstuderande. Annars är utbildningen på distans och det är så flexibelt, det har de löst väldigt bra. Lektionerna finns inspelade och man kan se dem efteråt om man missat. Jag funderade en del på hur det skulle funka med en sådan här praktisk utbildning på distans men det går superbra, vi ses typ var femte vecka i 2-3 dagar varje gång.

 

 

“Att jobba offshore vore kul, på en oljerigg, det är mycket pengar där.”

 

 

Vad ser du mest fram emot när du har pluggat klart?

 

— Att komma ut och jobba! Det verkar vara ett yrke med mycket problemlösning och så ser dagarna olika ut, det är viktigt för mig. Att jobba offshore vore kul, på en oljerigg eller så, det är också väldigt bra pengar där.

 

Vem tycker du passar för att bli ytbehandlingsspecialist?

 

— Det passar många olika typer av människor. Man kan jobba i verkstan och ha rätt lugna dagar eller så kan man jobba på fält och åka runt, till och med utomlands, och vara lite mer äventyrlig. Det VORE kul att se mer olika typer av människor. Vi är till exempel bara två tjejer i min klass. Ni behövs tjejer, så sök!

 

 

LÄS MER OM UTBILDNINGEN OCH ANSÖK HÄR

 

 

 

Hur är det att arbeta som ytbehandlingsspecialist?

I den här härliga filmen där du möter tidigare studerande som berättar: