Mina studier

Michael bytte bana mitt i karriären – utbildat sig till Turism- och Resekonsult

3 mars, 2023

Michael Bishop har alltid älskat att resa. Efter 15 år inom skolans värld var det dags att byta bana i karriären och följa sin dröm. Nu har han precis tagit examen som Turism- och Resekonsult på YrkesAkademin Yrkeshögskola. 

 

Längtan efter att få återvända till en yrkesroll inom turism, hotell och att skapa upplevelser lockade Michael att ta ett nytt steg i karriären.

 

  • Jag kände att det var dags att göra något nytt och fick upp ögonen för utbildningen TRAC Turism- och Resekonsult. Jag har alltid älskat att resa, att tågluffa, vandra och sådana saker. Dock inte bara att anlända till en destination utan hela processen av resandet. Så jag kände att jag ville utforska det intresset mer. Att lära mig mer om reseindustrin och paketeringen av resor, säger Michael.

Michael är uppvuxen i Newcastle, England, och flyttade till Sverige under 90-talet. Innan flytten arbetade han som konferens manager på ett hotell i London, en bransch som alltid legat honom varmt om hjärtat.

 

  • Jag har alltid varit passionerad för hotellbranschen, och hade fortsatt i samma bransch när jag först flyttade till Sverige om det inte vore för språket. På den tiden var det svårt att få jobb i en reception eller på ett hotell om du inte kunde svenska. I stället tog jag en massa småjobb innan jag kom in i skolvärlden. Men drömmen har alltid varit att återvända till denna typ av bransch. Därför blev jag så glad när jag hittade denna utbildning. Jag kände direkt att jag hittat rätt.

Det lockade med att bli Turism- och Resekonsult

Som turism- och resekonsult är du expert på hållbara resor, bokning och paketering av resetjänster. Du hjälper såväl privatkunder, affärsresekunder eller grupper att planera och boka sina upplevelser inom Sverige samt internationellt. Det är ett spännande och fartfyllt yrke, som passar den som brinner för service, är lösningsorienterad och som gillar att skapa nya affärsmöjligheter.

 

  • Det var många delar med utbildningen som lockade. Jag ville lära mig hur man paketerar resor från idé till färdig produkt, och hur du gör detta på ett hållbart sätt utifrån kundens önskemål. Och detta har vi lagt mycket fokus på, framför allt i kursen Reseproduktion och paketering som var en av mina favoritkurser, säger Michael.

Kvalitetssäkrad utbildning av TRAC Academy

TRAC står för Travel Academy, och är ett registrerat varumärke som endast får användas av kvalitetssäkrade utbildningar. Syftet med TRAC Academy är att erbjuda resebranschens bästa yrkesutbildning för dig som vill arbeta som turism- och resekonsult. På YrkesAkademin Yrkeshögskola kan du plugga till TRAC Turism- och Resekonsult på distans, och vara redo för arbetslivet redan efter 2 år. En stor del av utbildningen består av LIA-praktik, där studerande får vara ute i arbetslivet och knyta viktiga kontakter samt testa sin yrkesroll i en fysisk miljö.

 

Michael gjorde båda sina LIA-perioder på Albatros Expiditions i Köpenhamn, vilket även ledde till extrajobb under sommaren.

 

  • LIA:n på Albatros var en väldigt lärorik och häftig upplevelse. Jag fick en roll som Operation Assistant och arbetade med allt från expeditionsguider till transporter och dokumentation. Jag fick även vara med och göra en ”pre-cruise” när ett kryssningsskepp skulle transporteras mellan Frankrike och Skottland, vilket ledde till att jag blev kvar i Skottland ett tag. Jag kom väldigt bra överens med kollegor och fick sen fortsatt anställning under sommaren.

Jobbmöjligheter efter examen

Turismen är en betydande och viktig näring för Sverige, och efter pandemin råder det åter igen en stor efterfrågan att få träffas, resa och uppleva saker tillsammans. Det gör att branschen ser optimistiskt på framtiden och att behovet att anställa utbildade kollegor växer.

 

Michael, som tog examen i december 2022, ser fram emot vad framtiden har att erbjuda.

 

  • Jag är väldigt nöjd med min insats i utbildningen, och den kunskap jag har fått. Nu ser jag fram emot att få jobba inom en bransch som jag brinner för, säger Michael.

Hur sammanfattar du upplevelsen av din utbildning?

  • Jag tycker att det nätbaserade upplägget har funkat jättebra, så fort du haft en fråga har du fått svar direkt. Det har varit en hög kunskapsnivå hos utbildare och allt har varit väldigt proffsigt skött. Vi har också blivit en tight grupp i klassen, trots att vi inte träffats så ofta, och jag ser fram emot att nu ha de som mina branschkollegor, avslutar Michael.