Mina studier

Bli elnätsbranschens nästa MacGyver med 1 års YH-utbildning

2 mars, 2022

Vill du nå nästa steg i karriären och få en viktig roll i att säkra Sveriges strömförsörjning med framtidens smarta elnät?
Då ska du ta chansen att gå den 1-åriga yrkeshögskoleutbildningen Elnätsspecialist inom reläskydd och få ett fritt, omväxlande och spännande jobb.
 – Det behöver fyllas på jättemycket folk redan nu, berättar Mattias Montelin från ONE Nordic som sitter med i utbildningens ledningsgrupp på YrkesAkademin.

 

 

Just nu har du möjlighet att göra dig oumbärlig inom elnätsbranschen. Anledningen är att det under de närmaste åren sker ett generationsskifte som kommer att bli väldigt viktig, för att inte säga avgörande, för Sveriges framtida elnätsdrift.

 

 

“Det är viktigt att vi fyller på med bra folk”

 

 

– Det kommer behövas massor av elnätsspecialister inom väldigt kort tid, alltså de tre till fem närmaste åren. Där är det jätteviktigt att vi fyller på med bra folk i branschen, annars kommer det bli ett riktigt problem om några år, berättar Mattias Montelin som är avdelningschef på ONE Nordic, ett av Sveriges ledande leverantörer av underhåll och tekniska lösningar för energisektorn.

 

 

 

Mattias och ONE Nordic är bara ett av flera stora företag som engagerat sig i ledningsgruppen för YrkesAkademins utbildning Elnätsspecialist inom reläskydd, en 1-årig yrkeshögskoleutbildning som hjälper till att ta dig till framåt i karriären och ut i ett yrke där du både efterfrågas och uppskattas.

 

 

 

LÄS MER OM KURSEN ELNÄTSSPECIALIST INOM RELÄSKYDD 

 

 

KLICKA HÄR

 

 

 

 

– Ja vi behöver få in fler resurser och för dig som verkligen vill satsa på det här finns stora möjligheter till ett mycket tillfredsställande yrkeshopp. Att satsa på det här just nu är också ett kanontillfälle eftersom vi kan ge dig all den nya kunskapen som behövs för framtidens smarta elnät samtidigt som du har möjligheten att lära dig decennier av erfarenhet som redan finns i branschen.

 

 

Mattias berättar att det idag finns mycket viktig kunskap hos det äldre gardet som behöver överföras till kommande generationer elnätsspecialister, och som sedan kan kombineras med de färska kunskaperna från utbildningen.

 

 

 

“De är riktiga MacGyvers, allkonstnärer som kan lösa vad som helst”

 

 

 

– Den äldre generationen i detta yrke har ofta blivit duktiga på att hantera saker som man lär sig på vägen. De är riktiga MacGyvers, allkonstnärer som kan lösa vad som helst. Och det är bra om man är sådan, teknikintresserad, håller sig uppdaterad på nya produkter och gillar att lösa problem. Det här skulle behöva ”lämnas över” till den nya generationen. Det är bland annat därför som LIA är så bra, säger Mattias Montelin.

 

 

LIA står för Lärande i arbete, eller praktik, alltså de perioder under en yrkeshögskoleutbildning då du som studerande får komma ut och börja prova på yrket på riktigt. Detta är ofta en av de mest uppskattade delarna under utbildningen och en del av förklaringen till att nästan alla som läser en yrkeshögskoleutbildning hos YrkesAkademin får jobb snabbt efter examen.

 

 

 

LÄS MER OM KURSEN ELNÄTSSPECIALIST INOM RELÄSKYDD 

 

 

KLICKA HÄR

 

 

 

– LIA är jätteviktig. Jag tycker direkt att det märks när det kommer hit studerande som är intresserade och vill lära sig mycket. Då tar vi gärna tillfället att fånga upp dem och de får i gengäld massor av den kunskap som finns inom vårt företag. Vi branschföretag som sitter i ledningsgruppen för den här utbildningen har ju tillsammans kanske den mest relevanta och uppdaterade kunskapen om vilka färdigheter och kompetenser som behövs, både nu och framåt. Vi lägger krutet på det som är teknikgenerationsskiftet, att de som kommer ut ska ha den mest färska kunskapen om det nya men sedan hjälper vi till genom praktik och handledning, så nyutbildade får med sig den äldre tekniken som ju kommer att finnas kvar ett bra tag.

 

 

“Det kan vara ett litet detektivarbete”

 

 

Hur ser då en arbetsdag ut i det här yrket?

 

 

– Det är ett omväxlande och fritt jobb där du ser många olika miljöer. Du får jobba inom ett stort område och är ofta ute på fält och gör diverse kontroller i elnätsstationerna. Däremellan kan det uppstå ett mer komplicerat fel vid en station, då rycker vi ut och det kan vara ett litet detektivarbete för oss att lista ut vad som behöver åtgärdas. Med dagens teknik kan vi ju ofta också koppla upp en dator mot systemet och med hjälp av felloggarna konsultera kollegor som befinner sig någon annanstans, men ibland måste man hitta lösningen själv så det är bra om man är noggrann, lugn, systematisk och gillar problemlösning.

 

 

Så vad vill du säga till de som är nyfikna på den här utbildningen?

 

 

 – Sök! Det finns inget att tveka på. Det är ett bra karriärsteg, du kan få en bra lön och ett jobb som är både roligt och viktigt. Sedan vill jag definitivt uppmana fler kvinnor att söka. Idag har vi tyvärr endast ett fåtal kvinnor hos oss, och de är väldigt duktiga så vi ser gärna fler kvinnor bland våra elnätsspecialister.

 

 

 

LÄS MER OM KURSEN ELNÄTSSPECIALIST INOM RELÄSKYDD OCH ANMÄL INTRESSE

 

 

KLICKA HÄR