Så här fungerar det:
Behörighetskraven för utbildningen hittar du både på vår hemsida under fliken behörighet för respektive utbildning samt under behörighet på yh-antagning.se för respektive utbildning du sökt. Du behöver uppfylla två typer av behörigheter för att bli antagen till utbildningen, grundläggande behörighet och särskild behörighet. Om du saknar särskild behörighet finns det i vissa fall möjlighet att läsa våra preparandutbildningar.
På yh-antagning.se kan du även se information om sista dag för komplettering samt vad ett eventuellt urvalsprov för utbildningen kommer att innehålla (under fliken Urval).
När du lämnat in din ansökan gör vi sedan en granskning av dokumenten du laddat upp. Vid eventuellt behov av komplettering för att bli behörig kontaktar vi dig genom yh-antagning.se
Det är viktigt att din ansökan är komplett med betygskopior, eventuella arbetsgivarintyg och övriga merithandlingar som du behöver för att styrka din behörighet.
Ladda upp betygsdokument från gymnasieskola eller kommunal vuxenutbildning och/eller folkhögskola. Ladda upp inskannad betygshandling eller ett utdrag ur antagning.se. Observera att utdraget måste visa namn, personnummer och samtliga gymnasiekurser. Det går även bra att ta en bild på ditt betyg med din mobil och ladda upp bilden, men se till att ditt namn och personnummer är synligt på bilden.
För dig som har utländskt betyg ska du enbart ladda upp relevant bedömning från UHR och/eller originalbetyg som är på engelska, eller från nordiska länder samt betyg översatta till svenska eller engelska av auktoriserade översättare.
Går du sista året i gymnasiet behöver du ladda upp en individuell studieplan som visar både de redan avslutade kurserna samt vilka kurser du har kvar att läsa.
Har du inte tillgång till dina betygsdokument, kan du kontakta skolan du läste på. Du kan även inhämta en kopia av dina betyg från stadsarkivet eller genom den kommun där du läste din gymnasieutbildning.
Tänk på att ett CV, personligt brev eller anställningsbevis inte räcker för att styrka arbetslivserfarenhet. I ditt intyg om arbetslivserfarenhet ska följande framgå:
Innan du som har utländska betyg söker en utbildning hos oss, behöver du få dina betyg från gymnasium/högskola översatta. Detta för att vi ska ha möjlighet att behandla din ansökan korrekt. Vanligtvis tar det tre månader att få betygen översatta av UHR (Universitets- och Högskolerådet), så var ute i god tid. Läs mer på UHRs hemsida om hur du går tillväga för att översätta dina betyg.
Om du vid tillfället saknar underlag eller betyg i till exempel någon gymnasiekurs som ingår i behörighetskraven, kan du komplettera din ansökan efter att du har skickat in den.
När du fyller i dina uppgifter och laddar upp dina dokument på yh-antagning.se så kan du välja ”Komplettera senare” istället för att ladda upp ditt betygsdokument. Därefter förhåller du dig till det sista kompletteringsdatumet som du hittar under Ansökningshandlingar på yh-antagning.se.
Du kommer behandlas som obehörig tills du inkommer med underlaget.
Vi gör ett urval på behöriga sökanden (om vi har fler behöriga sökanden än platser på utbildningen)
Om det är många behöriga sökanden behöver vi göra ett urval. Det innebär att de med högst meritpoäng blir antagna.
Vi återkommer till dig om du blivit antagen till utbildningen eller inte
När vi gått igenom urval, behörighet och våra sökanden återkommer vi med ett antagningsbesked. Om du har fått en plats på utbildningen behöver du besluta om du väljer att tacka ja eller nej till den.
Observera att när du tackat ja till din erbjudna plats kommer vi att ta bort eventuellt övriga ansökningar till ytterligare utbildningar längre ner i din prioritetsordning. Du har endast möjlighet att gå en heltidsutbildning samtidigt hos oss på YrkesAkademin Yrkeshögskola.
Du är alltid varmt välkommen att kontakta vårt antagningsteam vid frågor om behörighet eller ansökan.