Mina studier

 

 

Framtidens nya gröna stål ska tillverkas i Boden-Luleå

Bodens kommun och bolaget H2 Green Steel offentliggör nu planerna för utveckling av ett område alldeles norr om Boden där de tillsammans avser driva igenom en av de största satsningarna och omställningarna i Sveriges industriella historia.
På 500 hektar stort område i Norra Svartbyn ska en unik integrerad industripark byggas och här kommer vätgasbaserad grön energi att producera fossilfritt grönt stål.
– Det här är det största som hänt Boden sedan Bodens fästning byggdes och kommer förändra vår framtid för alltid, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

 

 

2020 grundades H2 Green Steel för att bygga en storskalig fossilfri stålproduktion i Norrbotten. och beräknas nu att producera 5 miljoner ton fossilfritt stål innan år 2030. Därmed ska de bidra till klimatomställningen av den europeiska stålindustrin som annars är en av industrierna med störst koldioxidutsläpp.

 

 

Nu offentliggör den nuvarande ägaren, Bodens kommun, tillsammans med bolaget H2 Green Steel planerna för utvecklingen av området strax norr om Boden.

 

 

– Vi i Boden är väldigt glada över att H2 Green Steels etablering nu blir verklighet. Genom satsningen på fossilfritt grönt stål skapar vi ett hållbarare samhälle och bidrar till utvecklingen av vår region och vi ska nu kraftsamla med den kompetens som finns i närområdet. Det här är det största som har hänt Boden sedan Bodens fästning byggdes på tidigt 1900-tal och det kommer att förändra Boden, Luleå och Norrbotten för all framtid, säger Claes Nordmark, kommunalråd.

 

 

Läs mer om projektet HÄR.