Mina studier

Bild på Erasmus + Logotypen

Var med på Erasmusdays 2022

Runt om i Europa pågår mellan den 13 till 15 oktober 2022 Erasmusdays med olika aktiviteter, föreläsningar och spridning av alla Erasmus-projekt.

Ta dig gärna en titt i på https://www.oph.fi/sv/program/erasmusdays

 

Gör din praktik utomlands

 

Att ha sin praktik (LIA) utomlands är något som många studerande drömmer om. Det innebär dock kostnader som kan vara svåra för en studerande att finansiera själv. Genom EU:s program Erasmus+ kan drömmen bli verklighet. Syftet med programmet är att ge studerande möjlighet att kompetensutveckla sig genom praktik i andra länder samt höja kvaliteten och stärka kopplingen till arbetslivet.

 

Inom ramen för projektet Erasmus+ kan vi erbjuda dig som studerar på YrkesAkademins yrkeshögskola möjligheten att genomföra en period av praktik inom EU. Genom detta projekt kan du som studerar hos oss få hjälp med finansiering av utlandsvistelsen under din praktik.

 

Varför ska jag göra min praktik/LIA utomlands?

 

Genom en internationell praktik (LIA) kommer du som studerande få möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper direkt in i praktiskt arbete på en ny arbetsplats, i ett nytt land, i en ny miljö och i en ny kultur. Detta är utvecklande både på ett personligt och ett yrkesmässigt plan. Genom att arbeta i ett nytt land blir du mer självständig och får nya kunskaper, färdigheter och kompetenser inom aktuellt utbildningsområde.

Vilka bidrag kan jag få?

 

När du ansöker om att få göra LIA-praktiken utomlands via Erasmus plus kan du få bidrag till:

  • resor till och från landet du ska göra din LIA-praktik i
  • boende och omlevnadskostnader under LIA-praktiken

I vilka länder kan jag göra min praktik/LIA?

 

Genom Erasmus+ har du som studerar på YrkesAkademins yrkeshögskola möjlighet att genomföra din praktik/LIA i något av de länder som också deltar i Erasmus+. Dessa länder inkluderar alla EU:s medlemsländer samt Storbritannien, Island, Turkiet, Nordmakedonien, Liechtenstein och Norge (så kallade programländer). Utöver dessa kan cirka 150 länder, så kallade partnerländer, delta i vissa programdelar inom högre utbildning.

Att göra praktik utomlands kan leda till:

 

  • Ökad anställbarhet på den europeiska arbetsmarknaden
  • Internationella erfarenheter och internationella nätverk
  • Förstärkt kompetens på främmande språk
  • Utveckling av nyckelkompetens inom yrket

Hur går jag tillväga?

 

Studerar du hos oss idag och är intresserad av att göra din LIA utomlands? Kontakta din utbildningsledare som kan ge dig mer information om hur processen går till samt hjälpa dig att fylla i en ansökan.

 

 

LÄS MER OM ERASMUS+