Som tandsköterska har du stort ansvar för klinikens hygien och smittskydd, administrativa uppgifter samt receptionsarbete. I yrkesrollen ingår t.ex. att ha egna patienter, ge munhygien och tandhälsoinformation, putsa, tandhälsokontroller, avtryckstagning samt fluorbehandling. Tandsköterskan förbereder även behandling, blandar material och sterilisera instrument.
Tandläkare kan även delegera uppgifter till tandsköterskan, som t.ex. att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder och göra enklare fyllningar. Tandsköterska är ett serviceyrke med mycket patientkontakt vilket innebär att bemötandet är viktigt samt att du ska inge trygghet och tillit.
Det är stor efterfrågan på tandsköterskor. En stor andel pensionsavgångar samt framtidens krav på välutbildad personal inom tandvården lägger grunden för rekryteringsbehovet. Utbildningen är skräddarsydd för att tillgodose branschens behov av kompetenta tandsköterskor och efter utbildningen har du de kunskaper och färdigheter som efterfrågas. Föreläsningar varvas med Lärande i arbete, LIA.
Utbildningen är på heltid och den studerande behöver vara tillgänglig under dagtid. Det är totalt 13 fysiska träffar under utbildningens 1,5 år. Dom fysiska träffarna kan vara förlagda på andra orter än utbildningsorten. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.
- Administration och organisation – 30 yh-poäng
- Anatomi, anestesi och farmakologi – 20 yh-poäng
- Examensarbete – 10 yh-poäng
- LIA 1 – 15 yh-poäng
- LIA 2 – 25 yh-poäng
- LIA 3 – 40 yh-poäng
- Material och miljö – 20 yh-poäng
- Munhålans och tändernas anatomi – 10 yh-poäng
- Odontologi 1 – 35 yh-poäng
- Odontologi 2 – 30 yh-poäng
- Oral hälsa 1 – 30 yh-poäng
- Oral hälsa 2 – 25 yh-poäng
- Teamtandvård – 10 yh-poäng
- Vårdhygien och smittskydd – 25 yh-poäng