Utbildningen innehåller praktiska moment där du får träna i att hantera olika arbetsplattformar. Efter genomgången utbildning erhålls förarbevis. Om du använder fallskydd vid arbete från mobil arbetsplattform bör du komplettera med vår fallskyddsutbildning.
Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2006:6 “Användning av lyftanordningar och lyftredskap” krävs utbildning för den som arbetar från en arbetsplattform. Utbildningen ger dig trygghet i att planera, organisera och utföra arbeten från en arbetsplattform på ett säkert sätt, oavsett om du är ansvarig, kör eller arbetar med olika plattformar.
Utbildningen fungerar lika bra som grundutbildning som repetitionsutbildning för de deltagare som har liftkort sedan tidigare.
Utbildningen innehåller:
Risker och säkerhetsbestämmelser
Liftens uppbyggnad
Fortlöpande och daglig tillsyn
Arbetssätt/handhavande
Arbetsskydd
Repetitionsutbildning och åter examination ska genomföras minst var femte år.
Liftutbildningen och lagen
Genom LLP-utbildningen kan liftanvändare på ett bra sätt möta de utbildningskrav som finns i lagstiftningen.
Enligt Arbetsmiljölagen skall arbetsgivaren förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och att han vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet (Arbetsmiljölagen 1977:1160 3 kap. 3 §).
Användning av lyftanordningar och lyftredskap (AFS 2006:6)
Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift skall den som använder en lift vara väl förtrogen med arbetet och ha teoretiska och praktiska kunskaper för säker användning. Arbetsgivare skall ha dokumentation över arbetstagarens teoretiska och praktiska kunskaper. Arbetstagaren skall dessutom ha arbetsgivarens skriftliga tillstånd att använda en lift.
I föreskriftens kommentarer till 29 § står att svensk standard ger råd om innehåll för utbildning av förare av mobila arbetsplattformar. Svensk standard är SS-ISO 18878:2013 Mobila arbetsplattformar – Utbildning för operatör (förare). Liftläroplanen LLP är utformad efter denna standard.
Länk: AFS 2006:06