Lär dig vilka regler som gäller vid flygning i luftrummet respektive vid publika miljöer, vilka krav du kan ställa på leverantören, och vilka tillstånd du behöver för att få genomföra flygningen.
I utbildningen behandlas bland annat:
- Hur du kontrollerar vad som gäller i kommunens luftrum.
- Krav på leverantörens möjligheter/rätten att utföra uppdraget enligt EASA och Transportstyrelsens regler.
- Drönare som får/kan användas i publika miljöer utan specifikt tillstånd.
- Drönare som kräver specifika tillstånd för att uppnå särskilda kvalitetskrav.
- Spridningstillstånd och vem som äger materialet som är framtaget (Generalstabens, Lantmäteriets krav).
- Försäkringar om olyckan är framme.
Boka din plats idag!
Vad innebär UAS?
UAS står för ”unmanned aerial system”.Vad innebär det att varje flygning behöver ha en ansvarig operatör?
Vid all flygning med drönare måste det finnas en ansvarig operatör som ansvarar för att flygningen genomförs på ett säkert sätt, samt att fjärrpiloten som utför flygningen har rätt kompetens. Operatören, antingen en person eller ett företag, behöver registrera sig hos Transportstyrelsen. Mer information om registrering av operatör hittar du på Transportstyrelsen.Vad innebär de nya regler för drönare som infördes 2021?
För att underlätta utvecklingen av drönare och samtidigt behålla den höga säkerheten i takt med att trafiken ökar, började nya regler för drönare att gälla från och med den 1 januari 2021. Reglerna är gemensamma inom hela EU och gäller inte drönare som flyger inomhus.I de nya reglerna får drönare olika indelning beroende på risknivå för flygningen. Alla drönare indelas i öppen, specifik eller certifierad kategori. Precis som tidigare finns några grundregler som alltid gäller vid drönarflygning:
- Det behövs särskilt tillstånd för att få flyga utom synhåll och högre än 120 meter över marken, utom när det flyger över ett hinder.
- Du får inte flyga på ett sätt som utgör en risk för andra luftfartyg, människor, djur, miljö eller egendom.