Detta omfattar PDRA – tillstånd med fördefinierad riskanalys, SORA (Specific Operation Risk Assessment) – en metodik för riskanalys samt LUC (Light UAS Operator Certificate) – ett verksamhetstillstånd med privilegier.
Kursen innehåller:
- Förmåga att följa operativa förfaranden
- Förmåga att hantera luftfartskommunikation
- Förmåga att hantera ett obemannat luftfartygs flygbana och automatisering
- Ledarskap, lagarbete och självförvaltning
- Problemlösning och beslutsfattande
- Situationsmedvetenhet
- Förmåga att hantera arbetsbelastning
- Samordning eller överlämning
Kompetenskrav för flygning enligt operativt tillstånd
Vid flygningar enligt operativt tillstånd eller enligt ett LUC ska utbildningen av fjärrpiloter samt teoretiska och praktiska prov genomföras hos en auktoriserad drönarskola (ADS).
För att underlätta för operatörer och fjärrpiloter som vill utöva verksamhet i den specifika kategorin har vi tagit fram en förteckning över vilka färdigheter som en fjärrpilot bör ha vid flygningar enligt operativa tillstånd. Vi vill poängtera att förteckningen nedan om fjärrpiloters färdigheter kan komma att ändras framöver, allt eftersom EASA publicerar nya regler. I väntan på dessa regelförändringar – och för att underlätta för näringslivets utveckling – ger Transportstyrelsen följande rekommendationer.
I samband med granskningen av ansökan för operativt tillstånd kommer Transportstyrelsen att bedöma om fjärrpilotens färdigheter är tillräckliga utifrån den dokumentation som bifogas ansökan.
Fjärrpiloter som ska flyga i den specifika kategorin ska minst ha följande färdigheter:
- förmåga att följa operativa förfaranden (normalläge, beredskaps- och nödfallsrutiner färdplanering, inspektioner före och efter flygning)
- förmåga att hantera luftfartskommunikation
- förmåga att hantera ett obemannat luftfartygs flygbana och automatisering
- ledarskap, lagarbete och självförvaltning
- problemlösning och beslutsfattande
- situationsmedvetenhet
- förmåga att hantera arbetsbelastning
- samordning eller överlämning, beroende på vad som är tillämpligt.
Fjärrpiloter som ska flyga i den specifika kategorin behöver även ha ytterligare teoretisk kompetens inom:
- flygsäkerhet
- luftfartsregleringar
- navigation
- begränsningar av människans prestationsförmåga
- operativa förfaranden
- allmän kunskap om UAS
- meteorologi
- hantering av nödsituationer.
Fjärrpiloten ska dessutom ha teoretiska och praktiska färdigheter inom den specifika typen av verksamhet som ska bedrivas. För exempelvis flygning med last utom synhåll (BVLOS) så måste operatören kunna visa att fjärrpiloten har tillräckliga teoretiska och praktiska färdigheter inom både flygning med last och flygning utom synhåll.
De exakta kraven för fjärrpiloters kompetens och färdigheter bestäms i det operativa tillståndet. Vid ansökan om operativt tillstånd ska fjärrpilotens kompetens och färdigheter kunna verifieras genom dokumentation. Under den första perioden när det nya regelverket ska börja tillämpas kommer en separat bedömning av fjärrpiloters kompetens att göras för varje enskild ansökan om operativt tillstånd.