Allt arbete på elfordon ställer krav på säkerhet. Som tekniker ska du ha genomgått en djupgående utbildning i elfordons funktion och konstruktion. Du ska även ha kunskap och erfarenhet för att analysera risker och undvika riskkällor som elektricitet kan medföra.
Denna utbildning syftar till att utöka din kompetens kring elfordonstekniken, så att du på ett tryggt sätt kan utföra spänningsfrihet på högvoltsfordon. Utbildningen motsvarar branschstandard för Fackkunnig Elfordon, även kallat för högvoltstekniker. , Läs mer här
Utbildningens innehåll :
- Elfordonsteknik, ellära och risker med högvoltssystem
- Hur du utför riskidentifieringar och riskanalyser
- Hur du utformar och säkrar arbetsplatsen för att minimera risken för elektrisk skada
- Hur du utför frånskiljning och tillkoppling av högvoltsspänningskällor
- Hur du säkrar mot oavsiktlig tillkoppling
- Hur du utför service och reparation av spänningslösa högvoltssystem
- Lagar och regler kopplat till framtagen branschstandard
Upplägg
Detta är en fysisk tvådagarsutbildning som genomförs på någon av YrkesAkademins utbildningsorter. Självklart kan vi även genomföra och anpassa utbildningen till er verksamhet. Utbildningen varvar teori med praktisk kunskap och avslutas med ett prov.
Ja, det får du. Att stänga av och kontrollmäta högvoltssystemet samt byta högvoltsdetaljer är tillåtet efter att ha gått denna utbildning.
Får jag öppna ett högvoltsbatteri efter denna utbildning?
Nej, det får du inte. Att reparera/öppna/diagnostisera med aktiv högvoltsspänning kräver att du har nästa utbildningsnivå - dvs, Fackkunnig med högre kompetens, även kallad HVE.
Får jag reparera högvoltsdetaljer efter denna utbildning?
Nej, det får du inte. Att reparera/öppna/diagnostisera med aktiv högvoltsspänning kräver att du har nästa utbildningsnivå - dvs, Fackkunnig med högre kompetens, även kallad HVE.
Får jag efter denna utbildning arbeta med krockskadade fordon där inte spänningsfrihet kan säkerställas?
Nej det får du inte. Då inte högvoltsfrihet kan säkerställas krävs nästa utbildningsnivå - dvs, Fackkunnig med högre kompetens, även kallad HVE.