Mina studier

 

Arbete på väg (APV) – Så väljer du rätt kravutbildning för din yrkesroll

 

 

 

Ska du börja arbeta på allmänna vägar? För din, dina kollegors och trafikanternas säkerhet är det viktigt att du har rätt kunskaper och kompetenser för din yrkesroll! I denna artikel svarar vi på de vanligaste frågorna!
 

 

Vad innebär kompetenskravet för Arbete på väg? 

 

För att öka säkerheten och minska olyckor för personer som har sin arbetsplats i trafiken har Trafikverket tagit fram kompetenskrav för Arbete på väg (även kallat för APV). Kompetenskravet riktar sig till alla som arbetar med vägarbete – oavsett om det är byggande, underhåll eller drift – och består av både teoretiska och praktiska kunskaper. Målet är att kraven ska bidra till en säker arbetsmiljö, likväl som trafiksäkerhet och framkomlighet för trafikanter.  

 

Vissa kompetenskrav innebär att du måste genomföra ett certifieringsprov på något av Trafikverkets Förarprovskontor. Med ett godkänt provresultat är du certifierad för en viss roll eller arbete. Certifiering gäller under en begränsad tid sedan måste du göra om provet igen.  

 

 

Vilka APV-kompetenser finns det?  

 

Trafikverkets kompetenskrav inom Arbete på väg är uppdelade i tre steg: steg 1 till 3. Varje steg innehåller olika nivåer och krav beroende på vilken arbetsuppgift eller roll du utför. 

 

  • Steg 1: Grundläggande APV 
  • Steg 2: Kompetenskrav APV utförare 
  • Steg 3: Kompetenskrav APV Styra och leda

Alla som utför arbeten på vägen som är upphandlat av Trafikverket ska uppfylla kompetenskraven för den allmänna grundkompetensen APV 1.1.  

 

Därtill kräver Trafikverket att vissa yrkesroller/arbetsuppgifter behöver ha en godkänd certifiering/utbildning utöver grundkompetensen. Den kompetens inom ”Arbete på väg” som Trafikverket kräver framgår i respektive upphandlingskontrakt.  

 

På YrkesAkademin erbjuder vi utbildningar för följande steg och nivåer: 

 

 

Här hittar du mer information om respektive utbildning

 

 

Vem behöver gå en APV-utbildning?  

 

Om du arbetar vid Trafikverkets vägar finns krav på Arbete på väg kompetens. Många kommuner använder samma krav som Trafikverket. Vissa kommuner kan även ha egna krav, detta gäller framför allt i storstadsregionerna.  

 

 

Vilken APV-utbildning behöver jag?  

 

Ditt kompetenskrav avgörs främst av vilka arbetsuppgifter du utför, samt i vilket kontrakt du arbetar. Du hittar information om varje utbildning här. Tycker du att det är svårt att veta vilken av kurserna som passar dig? Hör av dig till foretag@ya.se så hjälper vi dig!

 

Har YrkesAkademin webbaserade APV-utbildningar?  

 

YrkesAkademin erbjuder webbaserade kurser (E-Learning) som du kan genomföra när och var det passar just dig. Kostnadseffektivt, smidigt och flexibelt. Så här går det till: 

 

  • Du köper den webbutbildning du behöver i vår webbshop.  
  • Därefter får du ett mail med inbjudan till utbildningen som du ska acceptera.  
  • Sedan har du 30 dagar på dig att genomföra din utbildning. Allt du gör sparas och du kan enkelt gå tillbaka och fortsätta där du var. 
  • När du har blivit godkänd på slutprovet hittar du ditt kompetensbevis under ”Mina utbildningar”. Kompetensbeviset finns tillgängligt under din utbildningstid. 

 

Hur lång giltighetstid har min APV-certifiering?  

 

Hur ofta du behöver repetera dina APV-utbildningar beror på din yrkesroll, och vilka arbetsuppgifter du utför. För APV steg 1 väljer din arbetsgivare hur ofta du ska förnya dina kunskaper. Rekommendationen är varje år. Certifikaten inom APV steg 2 och 3 ska förnyas med 4 års mellanrum med ett nytt certifieringsprov hos Trafikverket. Nytt prov kan bokas tidigast ett år innan certifieringen gått ut.  

 

Vad kostar en APV-utbildning?  

 

En APV-utbildnings pris varierar beroende på innehåll och längd. Hos YrkesAkademin erbjuder vi APV-utbildningar från prisvärda 595 kr. Se kostnad för respektive kurs här.   

 

 

 

YrkesAkademin guidar dig till rätt utbildning!

 

På YrkesAkademin har vi utbildningen du behöver för att uppfylla kompetenskraven för din yrkesroll. Vi berättar gärna mer om vårt kursutbud och guidar dig till rätt utbildning. Kontakta Kim Eriksson så hjälper han dig vidare!

För frågor, anmälan eller mer information – kontakta oss, så hjälper vi dig vidare! Hör av dig till foretag@ya.se eller 023 – 584 50.