Information om Corona-viruset

Mina studier

 

 

 

Vad är egentligen yrkesvux?

 

 

 

Yrkesvux är yrkesutbildningar på gymnasienivå och de här utbildningarna finns för dig som vill omskola dig, få ett framtidsyrke eller höja din kompetens som du redan har.

 

 

 

Med andra ord – om du saknar en yrkesutbildning, vill du byta yrke eller behöver komplettera ditt nuvarande yrke med fler kurser – då kan yrkesvux vara något för dig. På YrkesAkademin har vi många olika utbildningsområden som kan vara intressanta för dig.

 

 

 

 

Hur vet jag om jag får gå den här utbildningen?

 

 

 

Yrkesvux är till för dig som saknar gymnasieutbildning eller som har behov av att ändra yrkesbana. Även du som är nysvensk och behöver komplettera din yrkesinriktning, eller skaffa dig en helt ny, kan delta i yrkesvux. Utbildningarna är gratis och vänder sig till dig mellan 20-64 år.

 

 

Du är behörig att söka om du:

 

 

  • Saknar gymnasiebetyg helt.
  • Eller behöver komplettera din gymnasieutbildning för behörighet till högre studier.
  • Vill få dina kunskaper och din kompetens validerad.
  • Behöver ändra yrkesinriktning för att öka möjligheten till arbete.

 

 

 

Du ansöker om en utbildningsplats via vuxenutbildningen i den kommun där du är folkbokförd. För gymnasial vuxenutbildning finns ingen garanti att du får plats. Din kommun väljer vilka som får studera. Det är alltid din hemkommun som avgör om du blir beviljad en utbildningsplats eller inte.

 

 

Har du fler frågor om behörighet? Kontakta din hemkommun för att ta reda på vad som gäller där.

 

 

 

Får jag göra praktik?

 

 

Alla våra yrkesutbildningar innehåller så kallad APL (Arbetsplatsförlagt lärande), det som i vissa sammanhang kallas praktik. YrkesAkademin har ett brett kontaktnät och nära samarbete med flera olika företag som tar emot APL-elever men du har också möjlighet att själv leta fram en APL-plats. Din handledare på APL-platsen har kontakt med din lärare och kan på så vis se till så att du gör de uppgifter som krävs enligt kursplanen. När du läser en yrkesutbildning som vuxen blir det också lättare att fokusera på de kunskaper som är specifika för just ditt jobb och på så sätt kommer du snabbare framåt på din väg till ditt nya jobb. Du får även en viktig möjlighet att knyta kontakter och det är många som blir erbjudna jobb på den arbetsplats där de genomfört sin APL.

 

 

 

Kostar det något?

 

 

 

Nej! Utbildningen är kostnadsfri. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial du kan behöva under din utbildning.

Våra utbildningarna är studiemedelsberättigade och du kan därför vända dig till CSN ifall du vill ansöka om studiestöd, eller om du har frågor om din ekonomi under studietiden. Du kan kontakta dem via deras hemsida eller på telefonnummer 0771-276 000. För råd om detta kan du också kontakta studie- och yrkesvägledaren i din hemkommun.

 

 

 

Får jag jobb sedan?

 

 

 

Det korta svaret är: med ganska stor sannolikhet JA.

 

De yrkesvuxutbildningar som YrkesAkademin erbjuder är alla inom områden där det finns ett uttalat behov av kompetens på arbetsmarknaden så det är väldigt vanligt att de som gått klart någon av våra utbildningar också kommer snabbt ut i arbete.

 

MEN, det är ingen garanti, utan bygger bland annat på ansträngning, attityd, vilja att lära sig och personligt engagemang. Är du beredd att satsa på utbildningen så finns mycket goda chanser för dig att snabbt nå fram till ditt nya jobb.