Mina studier

 

Kvinna arbetar på kontor med sin dator

 

 

Har du frågor gällande ansökan, antagning och behörighet till en YH-utbildning på YrkesAkademin Yrkeshögskola? Här svarar vi på vanliga frågor och funderingar!

Vad gör jag om ansökan är stängd?

Skicka en intresseanmälan

Om ansökan är stängd så rekommenderar vi att du skickar in en intresseanmälan till det program eller kurs du är intresserad av. Då kommer vi att skicka information om utbildningen, samt kommande starter, direkt till din mail. Vi kommer också att meddela dig när utbildningen öppnar upp för ansökan. Du gör en intresseanmälan via utbildningens webbsida. 

 

Har du frågor kan du alltid höra av dig till den utbildningsledare som står som kontaktperson för utbildningen. 

 

 

Hur ansöker jag till en YH-utbildning?

Välj utbildning

Börja med att spana in alla våra YH-utbildningar. När du har hittat den utbildning som du är intresserad av, och läst på om yrkesrollen, behörighet och upplägg, går du in och väljer ort och startdatum (om utbildningen finns på fler orter). Därefter klickar du på Ansök nu. Skapa ett konto på ansökningswebben yh-antagning.se för att gå vidare. Detta tar bara någon minut. Logga in med tidigare inloggningsuppgifter om du har ett konto sedan tidigare. 

Samla ihop och ladda upp dina ansökningshandlingar

Under fliken behörighet hittar du behörighetskraven för den utbildning du vill söka. Där ser du även vilka ansökningshandlingar (exempelvis betyg, arbetslivsintyg, arbetsprover osv) du behöver ladda upp för att bli behörig. Nedan berättar vi mer vad de olika ansökningshandlingarna innebär, och vad du kan göra om du saknar behörighet. 

 

Kom ihåg: har du inte dina ansökningshandlingar redo kan du ändå lämna in din ansökan och komplettera med dessa fram till och med sista kompletteringsdag. 

Lämna in din ansökan

Nu klickar du på Lämna in din ansökan.


Kom ihåg:
har du inte dina ansökningshandlingar redo kan du ändå lämna in din ansökan och komplettera med dessa fram till och med sista kompletteringsdag. 

Bekräftelse på ansökan

Härligt, ansökan inskickad! Du kommer nu att få en bekräftelse på att din ansökan mottagits. När vi har behandlat din ansökan skickar vi ett mail med information om att du har ett meddelande inne på yh-antagning.se. I meddelandet berättar vi om du är behörig till utbildningen, eller om du behöver komplettera med någon information.  

Urval/Särskilt prov

Om en utbildning får in fler behöriga sökande än vad vi har platser till skapas en urvalsordning. Då erbjuds alla behöriga sökande att delta vid ett urvalsprov. De som får högst resultat på urvalsprovet hamnar först i urvalsordningen.  Resterande behöriga sökande hamnar på reservlista med chans att erbjudas plats på utbildningen. Om sökande som erbjudits plats inte svarar i tid, eller väljer att tacka nej, erbjuds platsen till nästa person i urvalsordningen.  

 

De som deltagit i urvalsprovet kommer erbjudas plats i första hand. Väljer du att inte göra provet kommer din plats att slumpas automatisk i systemet. Upplägget av urvalsprocessen kan se annorlunda ut mellan utbildningarna, men det är oftast digitalt och baserat på de särskilda förkunskapskraven för utbildningen.  

 

Mer information om urvalsprocessen hittar du under fliken urval på yh-antagning.se när du registrerat en ansökan.  

Antagningsbeskedet

När antagningsbesked skickas ut får du reda på om du: 
 

  1. Blivit antagen till utbildningen
  2. Fått en reservplats
  3. Just denna gången inte blivit behörig till utbildning 

 

Du som blivit antagen har ett visst antal dagar på dig att logga in på yh-antagning.se för att svara på ditt antagningsbesked. Om du inte tackar ja går platsen vidare till första reserv och du förlorar din plats. Det är därför viktigt att du angivit rätt mailadress i din ansökan då notis om antagningsbesked går dit. 

Tänk på: 

Att du endast har möjlighet att gå en heltidsutbildning (gäller inte kurspaket) samtidigt hos oss på YrkesAkademin Yrkeshögskola. Har du tackat ja till en erbjuden plats och sedan blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning behöver du tacka nej till den tidigare för att kunna tacka Ja till den nya.

Sen anmälan

Sen anmälan betyder att sista ansökningsdag har passerat, men att vi tar emot ansökningar till lediga platser eller reservlistan. Detta sker under en specifik period. Alla behöriga sena ansökningar som inkommer under denna period antas i mån av plats direkt till utbildningen. Finns det inte tillräckligt med tomma platser (för många behöriga) behöver först ett urval att hållas även för de sena ansökningarna.

 

De sena behöriga sökande som får högst resultat på urvalsprovet hamnar först i urvalsordningen och kommer därmed vara de första som erbjuds plats på utbildningen. Resterande behöriga sökande hamnar på reservlista med chans att erbjudas plats på utbildningen. Om sökande som erbjudits plats inte svarar i tid, eller väljer att tacka nej till sin plats, erbjuds platsen till nästa person i urvalsordningen. 

Sen anmälan med ”först till kvarn-principen”

Först till kvarn-principen innebär att vi antar alla sena anmälningar i turordning till antingen lediga platser, eller till reservlistan. Det innebär att vi erbjuder alla som är behöriga plats i den ordning ansökningarna kommer in till oss. Tänk därför på att ladda upp de betyg/intyg som krävs för att styrka din behörighet så fort som möjligt. Istället för att anta obehöriga ansökningar kommer vi att avvisa ansökan som ofullständig och du behöver då komplettera och lämna in ansökan på nytt för att vara med vid nästa antagning.  

 

När vi fyllt utbildningen och reservlistan tar vi bort möjligheten att göra en sen anmälan.

Digitalt upprop

Alla antagna kallas till ett digitalt upprop. Detta sker cirka två veckor innan utbildningsstart. Kallelsen kommer till den e-post du uppgett i din ansökan. Om du inte besvarar uppropet förlorar du din plats på utbildningen. 

 

Hur laddar jag upp mina ansökningshandlingar?

Vilka ansökningshandlingar behöver jag ladda upp?

Exakt vilka ansökningshandlingar du behöver ladda upp varierar mellan olika utbildningar. Några exempel är:  

 

  1. Betyg 
  2. Arbetsintyg 
  3. Arbetsprover 


Exakt vilka handlingar som behövs laddas upp för den utbildning du är intresserad av hittar du under fliken “behörig” när du är inne på yhantagning.se 
 

Hur laddar jag upp mina betyg?

Det finns olika sätt du kan ladda upp dina betyg på. Du kan exempelvis scanna in dem, ta en skärmdump eller fota ditt fysiska betyg. Det är viktigt att de betyg du laddar upp: 
 

  • Innehåller ditt namn eller personnummer 
  • Inte är en redigeringsbar fil 
  • Är komplett med alla sidor i betyget. Dvs, att du inte endast laddar upp sida 1/2 utan även då sida 2/2.  

Hur får jag fram mina gamla betyg?

Har du dina betyg på antagning.se kan du kontakta deras antagningsservice. Då skickar de ut ett komplett registerutdrag som PDF. 

 

Har du inte tillgång till dina betygsdokument kan du kontakta den skola du läste på. Du kan även inhämta en kopia av dina betyg från stadsarkivet eller genom den kommun där du läste din gymnasieutbildning.  

För dig som läser en behörighetsgivande kurs på Komvux. 

För dig som går sista året på gymnasiet

Du som går sista året gymnasiet behöver begära ut och ladda upp en individuell studieplan. Det ska framgå både de redan avslutade kurserna samt vilka kurser du har kvar att läsa. 

För dig som läser en behörighetsgivande kurs på Komvux

Om du läser en behörighetsgivande kurs på Komvux, där du inte hinner få ditt betyg innan sista dag för komplettering, kan du be din lärare skriva ett intyg på att du läser kursen. I intyget behöver det stå med om du är i fas med dina studier, och när kursen avslutas.  

Hur blir jag behörig till en YH-utbildning?

Så kan du bli behörig med en preparandkurs

Om du saknar behörighet i en specifik kurs (exempelvis i Matematik 2) kan du även läsa en Preparandutbildning. Detta är en webbaserad utbildning som du läser i din egen takt, utan att vara kopplad mot en lärare. Kursen avslutas med ett prov och vid godkänt provresultat blir du behörig i ämnet. Avklarad kurs ger inte platsgaranti eller förtur till utbildningarna, utan den ger dig möjlighet att bli behörig hos YrkesAkademin Yrkeshögskola.  
 

Behörigheten gäller endast för YrkesAkademin Yrkeshögskolas utbildningar. Om du vill använda behörigheten på andra skolor behöver du kontakta den specifika skolan för att kontrollera att intyget är godkänt att användas.

Vi erbjuder preparandutbildning i: 

 

Så kan du bli behörig med reell kompetens

Om du saknar betyg i ett ämne, men har motsvarande kunskaper du fått på annat sätt, kan du söka in via reell kompetens. Det kan handla om kunskaper och erfarenheter som du fått genom exempelvis:   arbetslivserfarenhet , studier , kursverksamhet  eller föreningsliv .

 
Exempel 1: Du saknar betyg i Bygg och anläggning 1, men har arbetat inom bygg eller läst en liknande kurs, då kan du ansöka om reell kompetensbedömning.   
 

Exempel 2: Du fick inte godkänt i Engelska 5 på gymnasiet, men har arbetat som au-pair i USA eller läst en universitetsutbildning på engelska, då kan du ansöka om reell kompetensbedömning.   
   

Exempel 3: Du saknar betyg i Programmering 1 men har läst en programmeringskurs på universitet, då kan du ansöka om reell kompetensbedömning.   

 
För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp intyg eller referenser från:  
 

  • Utbildningar du gått  
  • Ideellt arbete  
  • Praktik  
  • Arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller anställningsreferenser från din arbetsgivare,  
  • I dokumentet från arbetsgivaren skall det framgå både omfattning och längd på anställningen/utbildningen samt vilken titel du hade.  

 

Vid frågor om reell kompetens kontakta vårt antagningsteam.  

Så blir du behörig med BFU - Behörighetsgivande förutbildning

Vi erbjuder behörighetsgivande förutbildning på utvalda utbildningar, även kallat BFU. Detta är ett “paket” med en eller flera kurser som ger dig de förkunskaper som krävs för att bli behörig till en utbildning. Om du blir godkänd på BFU:n så har du en garanterad plats på den utbildning BFU:n gäller för. Behörigheten gäller endast för YrkesAkademin Yrkeshögskolas utbildningar.  
 
Kort om BFU: 
 

  • En BFU är kostnadsfri och CSN-berättigad.  
  • Innehållet i en BFU motsvarar kunskaper på gymnasial nivå. För att läsa en BFU behöver du uppfylla utbildningens resterande behörighetskrav. 
  • Upplägg och studietakt kan skilja sig åt mellan olika BFU:er.  
  • EN BFU pågår vanligtvis några veckor i anslutning till utbildningsstarten.  
  • Varje BFU har ett begränsat antal platser. 

Är du osäker på din behörighet till en utbildning? Kontakta vårt antagningsteam. 

Översättning av utländska betyg och dokument

Innan du som har utländska betyg söker en utbildning hos oss, behöver du få dina betyg från gymnasium/högskola översatta. Detta för att vi ska ha möjlighet att behandla din ansökan korrekt. Vanligtvis tar det tre månader att få betygen översatta av UHR (Universitets- och Högskolerådet), så var ute i god tid. Bedömningen är gratis. Ansök om en bedömning av din utländska utbildning på UHR:s webbplats

 

Har du en utländsk examen behöver du även kunna styrka dina grundläggande kunskaper i svenska. Det kan du styrka genom tillexempel betyg i Svenska som andraspråk 1 (100 gymnasiepoäng), eller via dokument som styrker tidigare studier eller arbete i Sverige. 

 

Är du osäker på din behörighet till en utbildning? Kontakta vårt antagningsteam. 

När behöver jag skicka in arbetslivsintyg?

Till vissa av våra utbildningar, och framför allt våra kurspaket, behöver du styrka din behörighet genom yrkeserfarenhet. Alla våra kurspaket är framtagna för dig som redan är verksam i branschen. För att du ska kunna gå kursen måste du ladda upp arbetslivs- eller anställningsintyg för att visa att du jobbar eller har jobbat inom branschen.  

 

Tänk på att ett CV, personligt brev eller anställningsbevis inte räcker för att styrka arbetslivserfarenhet. I ditt intyg om arbetslivserfarenhet ska följande framgå: 

 

  1. Under vilken period du arbetat (start- och slutdatum). 
  2. Hur mycket du arbetat (heltid, deltid etc. angivet i procent eller antal timmar). 
  3. Vilken befattning du haft och även vilka arbetsuppgifter du haft kan vara bra att ha med. 
  4. Intyget ska vara undertecknat av din arbetsgivare. Om det är en pågående anställning ska detta framgå. 

 
Saknar du arbetslivsintyg från Sverige? Då behöver du kunna styrka dina grundläggande kunskaper i svenska. Det kan du styrka genom exempelvis betyg i Svenska som andraspråk 1, eller genom dokument som visar upp tidigare studier/arbete i Sverige. 

 

 Kontakta vårt antagningsteam om du behöver guidning kring hur du går tillväga. 

Behöver du komplettera din inskickade ansökan?

Saknar du underlag eller betyg i någon kurs som ingår i behörighetskraven? Då kan du komplettera detta till din ansökan efter att du har skickat in den. 

 

När du fyller i dina uppgifter och laddar upp dina dokument på yh-antagning.se kan du välja ”Komplettera senare” istället för att ladda upp ditt betygsdokument. Kom bara ihåg att hålla koll på det sista kompletteringsdatumet som du hittar under fliken Ansökningshandlingar på yh-antagning.se. 

 

Du kommer behandlas som obehörig tills du inkommer med underlaget. 

 

Har du frågor om antagning, behörighet eller någon utbildning? 

Har du frågor eller funderingar kring en specifik utbildning? Då är du varmt välkommen att kontakta den utbildningsledare som är ansvarig för utbildningen. Du hittar utbildningsledarens kontaktuppgifter på utbildningens webbsida. 
 

Har du frågor som rör ansökan och behörighet? Då är du välkommen att kontakta vårt antagningsteam.